AZRA ZORNIĆ I BOJAN ŠOŠIĆ UPOZORAVAJU: "Bosna i Hercegovina je daleko od EU, mladi su apatični" (VIDEO)

Zornić nije optimistična po pitanju članstva BiH u EU.

  • Društvo

  • 04. Sep. 2022  

  • 0

"Mladi u Bosni i Hercegovini uglavnom pasivno posmatraju politička dešavanja zbog društvene apatije", ocijenili su za televiziju Hayat apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava Azra Zornić i psiholog Bojan Šošić.

Zornić nije optimistična po pitanju članstva BiH u EU.

"Daleko smo od dobijanja kandidatskog statusa, a da ne govorimo o ulasku u EU. Sve dok ne budemo pravno uređena i građanska zemlja, nemamo šanse ni za kandidatski status. Međutim, ako EU nastavi sa pogrešnom politikom prema BiH, nemamo se čemu nadati", kaže Zornić.

Šošić je kazao da mladi u BiH uglavnom pasivno posmatraju politička dešavanja zbog društvene apatije.

"Među mladima vlada društvena apatija. Neki se pokušavaju uklopiti kako bi osigurali poželjan status u društvu. Međutim, ti mehanizmi nisu demokratični i ne razvijaju kod mladih vrijednosti tipične za demokratska društva. Uz siromaštvo i izostanak kritičkog mišljenja, ne možemo mnogo očekivati od populacije mladih. Ima izuzetaka, naravno, jer su se neki odlučili na migraciju iz koje žele da pomognu BiH sa novim vještinama i znanjima", smatra Šošić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...