ŠTA KADA ZAHLADI: Cijene plina u Evropi drastično skočile nakon objave Gazproma

CIJENA plina u Evropi skočile su danas gotovo za četvrtinu nakon što je ruski Gazprom objavio da do daljnjeg neće Evropi dostavljati plin cjevovodom Sjeverni tok 1 zbog problema s turbinom.

  • Evropa

  • 05. Sep. 2022  

  • 0

CIJENA plina u Evropi skočile su danas gotovo za četvrtinu nakon što je ruski Gazprom objavio da do daljnjeg neće Evropi dostavljati plin cjevovodom Sjeverni tok 1 zbog problema s turbinom.

Nakon otvaranja nizozemskog tržišta cijena plina porasla je u terminskim ugovorima s rokovima isporuke u oktobru za 30 posto, na 272 eura po megavat satu (MWh). Naknadno se stabilizirala na 256 eura za megavat sat, u plusu 23 posto. U odnosu na isto lanjsko razdoblje viša je gotovo pet puta.

Gazprom u petak: Do daljnjeg ne šaljemo plin Evropi

Ruski Gazprom objavio je u petak da do daljnjeg neće slati plin u Evropu Sjevernim tokom 1 budući da je utvrđeno da na glavnoj plinskoj turbini na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga curi ulje.

Kompanija je prošle sedmice obustavila isporuke radi trodnevnog održavanja i plin je ponovo trebao krenuti u Evropu u subotu rano ujutro. „Do plina je teško doći - sve je teže zamijeniti čak i najmanju količinu koja ne stiže iz Rusije”, tumači viši saradnik za sirovine Aurora Energy Researcha Jacob Mandel.

"Zasad ima prostora za zamjenu ruskog plina, ali kada zahladi..."

„Trenutno ima dosta prostora za zamjenu (ruskog) plina uvezenim LNG-om, ali kada zahladi i kada potražnja u Evropi i Aziji ove zime počne rasti, količina LNG-a koji će Evropa moći uvesti bit će ograničena”, dodao je Mandel.

Opskrba globalnih tržišta LNG-om bila je tijesna i prije ukrajinske krize budući da je svjetska privreda u oporavku od pandemije 'progutalo' ponudu, napominje Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...