DA LI JE BOLESTAN? DRUŠTVENIM MREŽAMA KRUŽE FOTOGRAFIJE OTEČENIH PRSTIJU KRALJA CHARLESA: Gori internet! Doktor sve otkrio! (FOTO)

Fotografije ruku novog vladara kruže internetom otkako je kraljica preminula u četvrtak u 96. godini.

  • Evropa

  • 10. Sep. 2022  10. Sep. 2022

  • 0

Internetom kruže fotografije otečenih i crvenih prstiju kralja Charlesa III, a tim povodom za medije se oglasio dr. Gareth Nye.

Fotografije ruku novog vladara kruže internetom otkako je kraljica preminula u četvrtak u 96. godini u svojoj rezidenciji u Balmoralu.

Doktor Nye, viši predavač na Univerzitetu u Chesteru, govorio je za Daily Star i dao svoje mišljenje o njegovom zdravlju.

Rekao je da "mnoga stanja" mogu dovesti do otečenih prstiju.

Jedna od mogućnosti je bio edem ili zadržavanje tečnosti.

"Edem je stanje u kome tijelo počinje da zadržava tečnost u udovima, obično u nogama i gležnjevima, ali i u prstima, što dovodi do njihovog oticanja", rekao je dr Nye.

Kako je rekao, edem je uobičajeno stanje i uglavnom pogađa ljude starije od 65 godina jer je sposobnost kontrole tečnosti ograničena.

Drugi uzrok bi mogao da bude artritis.

"Artritis je još jedno uobičajeno stanje kod starijih od 60 godina. Često pogađa zglob palca ili zglobove prstiju. Prsti obično postaju ukočeni, bolni i otečeni i, iako lijekovi mogu da pomognu u ublažavanju bola, otok može da ostane", ispričao je on.

Postoje i neki manje uobičajeni uzroci.

"Neuobičajeni uzroci mogu da uključuju ishranu sa visokim sadržajem soli koja dovodi do zadržavanja tečnosti, a također se dešava da lijekovi za povišeni pritisak imaju nuspojave kao što je oticanje zglobova", objasnio je.

Ali, uprkos ovim potencijanim uzrocima, dr Nye kaže da ne postoji realan razlog za zbrinutost za zdravlje kralja Charlesa.

"Sigurno nema razloga za brigu za zdravstveno stanje kralja, otečeni prsti su najvjerovatnije znak njegovih godina", dodaje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...