MOSTARSKI UABNOR PODSJEĆA I UPOZORAVA: "Prošla su tri mjeseca od rušilačkog terorističkog čina na Partizanskom groblju, a mi nemamo rezultate istrage"

Ako je ministar Slađan Bevanda govorio istinu, insistiramo da o svim rezultatima istrage HITNO  upozna javnost. U protivnom postaje saučesnikom, jer 90 dana šutnje je previše. 

  • Vijesti

  • 14. Sep. 2022  14. Sep. 2022

  • 0

Danas su se navršila tri mjeseca od rušilačkog terorističkog čina na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine - Partizansko spomen groblje u Mostaru. Još nema informacija o rezultatima istrage, navode iz UABNOR Mostar.

"Nismo i ne možemo biti zadovoljni saopštenjem da je istraga u toku i da je tužilaštvo formiralo predmet. Imamo pravo znati dokle se došlo, jer rušilački pohodi na ovaj spomenik traju previše dugo, traju punih 30 godina i kontinuirano je istraga u toku. Tim više što je policija u nekim kasnijim slučajevima u gradu vrlo efikasno i vrlo brzo otkrila i privela izvršioce. To nas navodi na sumnju da u slučaju terorističkog čina na Partizansko spomen groblje postoje opstrukcije i nedostatak volje da se sve riješi ili možda tragovi vode do "nedodirljivih" pa istraga namjerno tapka u mjestu, kao i prethodnih trideset godina. Insistiramo da javnost bude upoznata sa svim relevantnim informacijama o počiniocima, jer stanje šutnje unosi nemir i stvara atmosferu nepovjerenja u gradu, što nikome normalnom ne odgovara, izuzev, ako i to nije dio predizborne kampanje.

Ukratko, insistiramo na hitnom informisanju javnosti o toku i rezultatima istrage.

Tim više što je, podsjećamo, par dana nakon uništavanja ovog bisera graditeljske baštine izjavu dao gospodin Slađan Bevanda, ministar u Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK. On je tom prilikom rekao: “MUP svaki put reaguje na pravi način i pronađe počinioce, a na drugima je da to procesuiraju”. Onda je još ponovio: “Počinioce uvijek pronađemo i dovedemo pred lice pravde”, te je dodao: MUP HNK časno i pošteno radi svoj posao.

Ako je ministar govorio istinu, insistiramo da o svim rezultatima istrage HITNO  upozna javnost. U protivnom postaje saučesnikom, jer 90 dana šutnje je previše. 

Ministre, progovori ili odstupi", navode iz UABNOR Mostar. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...