VRHOVNI SUD POTVRDIO MU KAZNU: Katolički sveštenik zlostavljao sedam dječaka, dobio 30 godina

Skandal potresa Španiju.

  • Evropa

  • 14. Sep. 2022  14. Sep. 2022

  • 2

Vrhovni sud Španije osudio je bivšeg sveštenika na 30 godina zatvora zbog zlostavljanja sedmoro maloljetnika u katoličkom internatu prije skoro deceniju, kada je radio kao njihov učitelj.

U svojoj presudi sud je naveo da je sveštenik iskoristio svoj položaj da neprikladno dodiruje genitalije dječaka, na primjer dok se pretvarao da se igra u bazenu ili u privatnim prostorijama pod izgovorom medicinskog liječenja, prenio je Reuters.

Sud je zaključio da je dodirivanje bilo očigledno seksualnog karaktera i naložio osuđenom da plati kaznu od 52.920 eura i odštetu od 2.000 eura svakoj od žrtava.

Navodi o zlostavljanjima djece od katoličkog sveštenstva i o mogućem zataškavanju Crkve pojavili su se posljednjih mjeseci u Španiji, godinama nakon što su slični skandali potresli Crkvu u drugim zemljama kao što su SAD, Irska i Francuska.

Crkveni zvaničnici nisu odmah bili dostupni za komentar, a bivši sveštenik je u prošlosti negirao da je loše postupao.

Navodi se da je vjerski autoritet u centralnoj provinciji Siudad Real oduzeo svešteniku čin 2019. godine i prijavio slučaj tužiocima nakon interne istrage o zlostavljanjima počinjenim kada je podučavao studente tinejdžere.

List "El Pais" je u decembru prošle godine izvijestio o više od 1.200 navodnih slučajeva zlostavljanja od strane sveštenstva u trajanju od sedam decenija, a parlament je kasnije dao zadatak državnom ombudsmanu da sprovede istragu.

Ombudsman Anhel Gabilondo rekao je da je njegova kancelarija već u prva dva mjeseca istrage pomogla 201 žrtvi, prenosi Nova.

Katolička crkva u Španiji saopštila je početkom 2022. godine da je duboko ožalošćena zloupotrebama i da će sarađivati s vlastima i pružiti transparentnost, pomoć i reparacije žrtvama.

Reuters navodi da je pokrenuta istraga na nivou biskupije koju nadgleda privatna advokatska firma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...