MILO ĐUKANOVIĆ BEZ DVOJBE: "Crna Gora izvjesno pred parlamentarnim izborima, Abazović politički manipulant"

Očekuje da će, nakon izbora, Crna Gora dobiti stabilnu vladu koja će nastaviti da je vodi putem evropskog napretka.

  • Regija

  • 17. Sep. 2022  17. Sep. 2022

  • 0

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je, sudeći prema pregovorima parlamentarnih partija, država izvjesno pred skorijim parlamentarnim izborima.

"Da li će se ta većina, koja je stvorena nakon parlamentarnih izbora 2020. godine dogovoriti da formira još jednu, treću Vladu za dvije godine, ili ćemo se odmah svi dogovoriti da je to bespotrebno i da treba što prije doći do vanrednih parlamentarnih izbora u ovom trenutku ne mogu nagađati. Ali izvjesno mogu reći - čak i kad bi se formirala treća vlada, bila bi kratkog daha. To političko tlO političke većine, nastale na osnovu rezultata 30. avgusta 2020. godine je veoma nestabilno i ne može da generiše stabilnu političku Vladu", ocijenio je Đukanović u intervjuu za Euro News.

Očekuje da će, nakon izbora, Crna Gora dobiti stabilnu vladu koja će nastaviti da je vodi putem evropskog napretka.

Do političke nestabilnosti u Crnoj Gori, prema njegovim riječima, došlo je nakon promjene vlasti.

"Da se razumijemo, nemam ništa protiv promjene vlasti, smatram da je to uvijek šansa za dobru dinamiku demokratskih procesa, tako sam doživio i ovu. Ipak, dvije godine kasnije, kad sumiramo učinke dvije pale vlade, možemo da konstatujemo da nisu odgovorile očekivanjima crnogorske javnosti, kao ni evropskih partnera", kazao je.

Očekuje, kako ističe, da Crna Gora dobije stabilnu Vladu koja će je voditi putem evropskog razvoja.

"To bi trebalo da se dogodi što prije, zato jer ove dvije godine političkog iskustva smatram potpuno izgubljenim. Mislim da je potrebna ozbiljna, odgovorna, politička vlada, a nju očigledno ne možemo dobiti od stranaka pobjednika od 30. avgusta. Odatle i moj stav da izbori budu u naredna dva, tri mjeseca", istakao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Vlada Dritana Abazovića je Crnu Goru vratila u prošlost na neodgovoran način potpisujući tzv. temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

"Jedno veoma teško istorijsko nasljeđe pokušala je da riješi preko noći na način koji je štetan za interese Crne Gore. Zbog toga ja ta Vlada izgubila povjerenje", navodi Đukanović.

Objašnjava da je u potpunosti bio za potpisivanje ugovora sa SPC, ali ne na način na koji je to urađeno.

"Ovo je solo akcija premijera Abazovića, definitivno za to nije imao podršku najjačih partija. Ovaj ugovor kakav je danas na snazi zapravo nije ni izum Abazovića i njegovog kabineta, mislim da su to jednostrana rješenja koja je krenirala SPC, a Abazović prihvatio to, nametnuvši obaveze Crnoj Gori koje bi mogle da imaju ozbilje posljedice", smatra Đukanović.

Vjeruje, kako kaže, da ćemo doći do odgovora da li je ovo što je Abazovićeva vlada uradila u skladu s Ustavom i interesima Crne Gore.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...