NENAD ČANAK DIREKTNO: "Putinu odgovara zaoštravanje odnosa u regionu i u tom svjetlu treba gledati i posjetu Milorada Dodika"

Današnja izjava Vladimira Putina, ruskog predsjednika u kojoj tvrdi da redovno razgovara sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, o ključnim pitanjima daljeg razvoja saradnje, po tumačenju Nenada Čanka i Sonje Biserko, predstavlja prst u oko Evropskoj uniji. Cilj je i dalje udaljavanje Srbije od EU, uz povećanu zavisnost od Rusije.

  • Regija

  • 20. Sep. 2022  20. Sep. 2022

  • 1

“Takve izjave samo pojačavaju sumnju EU u iskrenost Srbije na evropskom putu. To Putin sračunato radi da bi što više odvojio Srbiju od evropskih saveznika, a sa druge strane presedan nezavisnosti Kosova obilato koristi kao argument nezavisnosti Donjecka i Luganska”, kaže Nenad Čanak, odlazeći lider Lige socijaldemokrata Vojvodine.

On napominje da je Putin neprijatelj evropske Srbije i da je vuče u propast zajedno sa Rusijom. Čanak, ipak konstatuje i da Putin nije jedini krivac, prije svega zato što je Vučić neodlučan.

“Vučić se tome nedovoljno odlučno suprotstavlja iz niza razloga od kojih su najznačajniji strah od ruske odmazde u slučaju punog okretanja zapadu i neodlučnost i nejasne poruke zapada u vezi pristupanja Srbije EU. Srbija, zbog toga, ne sedi više na dve stolice nego je razapeta uzmeđu dve politike koji se ubrzano udaljavaju”, zaključuje Čanak. 

Iz Lige socijaldemokrata Vojvodine napominju da Putinu odgovara zaoštravanje odnosa u regionu i da u tom svjetlu treba gledati i posjetu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, inače bliskog Vučiću.

Napominju da Srbija ne smije biti talac politike opasnog ekstremiste kakav je Milorad Dodik i da bi bilo najbolje da Vučić, zarad evropske perspektive i mira u regionu prekine saradnju sa njim.

Tvrdnje ruskog predsjednika Putina da će Rusija produbiti saradnju sa Srbijom, jer Rusiju i Srbiju povezuje strateško partnerstvo, za Sonju Biserko, predsjednicu Helsinškog odbora, veoma je važna poruka.

“Reklo bi se da Rusija, Srbiju drži kao taoca, s obzirom da je Srbija deklarativno opedeljena za članstvo u EU. Sa druge strane ona je sve bliže Rusiji, odnosno njena neutralnost svela se na to da je ona neutralna na ruskoj strani. A Zapad očekuje od Srbije i to se sve češće pominje da usaglasi svoju politiku sa politkom EU, što Srbija do sada nije učinila”, kaže Biserko.

Nastavak teksta čitajte ovdje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...