ALEKSANDAR VULIN NAJAVLJUJE KRIVIČNE PRIJAVE: Zabrana ulaska u Srbiju pojedinim učesnicima Europride

„Ja kad bih otišao u Njemačku, u Slovačku ili bilo koju drugu zemlju i rekao ‘nije vam baš najbolja ta odluka nadležnih organa, ja ću doći na taj skup koji ste zabranili’, nisam siguran da bi me pustili u zemlju“, ocijenio je Vulina.

  • Regija

  • 22. Sep. 2022  22. Sep. 2022

  • 2

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin najavio je da će danas ili sutra podnijeti krivične prijave protiv nekih učesnika manifestacije Europridea u Beogradu, a određenom broju osoba izdati zabranu ulaska u Srbiju.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin najavio je da će danas ili sutra podnijeti krivične prijave protiv nekih učesnika manifestacije Europride u Beogradu, a određenom broju osoba izdati zabranu ulaska u Srbiju.

„Znamo ko su, znamo odakle su, znamo iz kojih su zemalja. Postoji pravni put da se dođe do njih i mi ćemo krenuti tim pravnim putem“, kazao je Vulin za TV Pink, komentarišući fotografije nastale ispred crkve Svetog Marka u Beogradu tokom Europridea.

Govoreći o tome što je izvjestilac Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik učestvovao na Europrideu i pozivao na njegovo održavanje uprkos prvobitnoj zabrani policije, Vulin ocjenjuje da to „nije bilo nimalo politički ukusno“.

„Ja kad bih otišao u Njemačku, u Slovačku ili bilo koju drugu zemlju i rekao ‘nije vam baš najbolja ta odluka nadležnih organa, ja ću doći na taj skup koji ste zabranili’, nisam siguran da bi me pustili u zemlju“, ocijenio je Vulin.

Po njegovim riječima, pojedinci su tražili da Bilčik bude uhapšen zbog toga, ali Vulin ističe da on ima diplomatski imunitet, a da je Srbija država koja poštuje svoje i međunarodne zakone.

„Kada imate diplomatski imunitet, možete biti uhapšeni ukoliko vas zateknu u vršenju krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti za kaznu veću od pet godina. Hajde da budemo realni, to tako funkcioniše i ne može drugačije“, kazao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...