HAOS NA ULICAMA BEOGRADA: Upali im na Europride s krstovima, sa zgrada gađani jajima (VIDEO)

Protivnici Europridea su pokušali izgurati kordon policije kako bi prošli do aktivista okupljenih ispred Ustavnog suda Srbije

  • Regija

  • 17. Sep. 2022  17. Sep. 2022

  • 4

Šetnja ponosa u okviru Europridea počela je u 17:30 sati ispred Ustavnog suda u Beogradu i završava kod stadiona Tašmajdan, gdje se večeras održava i koncert. Međutim, na ulici je nastavljen veliki broj incidenata i policija interveniše "na svakom ćošku", piše Klix.ba.

Protivnici Europridea su pokušali izgurati kordon policije kako bi prošli do aktivista okupljenih ispred Ustavnog suda Srbije, a osim toga u užem dijelu grada na kojem se održava šetnja, oni se sukobljavaju sa policijom i učesnicima.

Nekolicina incidenata je i zabilježena kamerama, a mediji iz Srbije navode kako se u mnogim ulicama čuju topovski udari i koristi pirotehnika.

U jednom momentu su bili zatvoreni ulazi na šetnju zbog velikog broja huligana koji su se nalazili na tim lokacijama. Jedan od demonstranata, odnosno protivnika manifestacije Europride, uspio da je da probije ogradu u namjeri da priđe bliže Ustavnom sudu, ali su ga pripadnici policije ubrzo zaustavili.

Nakon toga je promijenjena ruta Pride šetnje. Policija je usmjerila učesnike ka parku Tašmajdan odakle će doći do stadiona.

Na skup su upali i antiglobalisti koji su došli sa krstovima i govorili molitve, a policija iz je razdvojila od skupa. Snimak možete pogledati na Telegraf.rs. Također, učesnike su protivnici sa zgrada gađali jajima.

No s druge strane, kada prođete "policijski zid" koji razdvaja aktiviste od napadača, učesnici su postavili zastavu duginih boja, a na velikom transparentu koji drži više aktivista piše zvanična parola "Vreme je za promenu! Vreme je za Europride u Beogradu".

Kako je izgledala šetnja pogledajte na Danasu.

Okupljeni nose kišobrane duginih boja i LGBT zastavice, puštaju muziku i pjevaju. Pojedini okupljeni nose transparente "Oni nas mrze jer mirišemo na ljubav" i "Ljubi bližnjeg geja kao samog sebe".

Na skup su došli i ambasador SAD-a u Srbiji Christofer Hill, izvjestilac Evropskog parlamentu za Srbiju Vladimir Bilčik te drugi evropski zvaničnici.  Tu je i žena premijerke Srbije Ana Brnabić.

Ranije tokom dana su povrijeđeni novinari više medijskih kuća, a uhapšen je i raščlanjeni monah koji je pogodio flašom novinara N1. Udruženje novinara Srbije zatražilo je efikasnu reakciju policije i tužilaštva u slučajevima napada na novinare tokom Pridea.

Skup je inače zabranio MUP Srbije, no organizatori su kazali da će šetnju uprkos tome održati. To su i učinili, i to uz podršku Ane Brnabić, koja je šetnju obećala evropskim zvaničnicima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...