LOVAČKA SALATA: Jako fina zimnica, možete je pripremiti vrlo brzo

Može i s ljutim papričicama, ali i bez njih.

  • Gastro

  • 24. Sep. 2022  24. Sep. 2022

  • 0

Ova je zimnica doista jedna lovačka salata koja je idealna za poslužiti uz kakvo mesno pečenje, a odlično paše i u bezmesnoj varijanti kao preljev za tjesteninu. Pitate se zašto je lovačka?

Pa zato što se za lovce veže ta jedna paradigma kako oni vole ljutu i žestoku hranu, pa ćete tako u literaturi često naići na razne lovačke gulaše, paprikaše i sl. a svi odreda će biti začinjeni kakvi ljutilom, bilo da se radi o papru ili ljutoj papričici.

No, kako ni lovci nisu baš svi isti pa vjerovatno postoje i oni koji baš i ne vole ljuto, tako se i ova lovačka salata može napraviti u mild varijanti bez dodatka ljutih papričica, kako vam srcu drago.

Sastojci::

1 l paradajza

1/2 kg mrkve

3 kg paprike roge

vezica peršinovog lišća

1/2 vrećice (2 žlice) papra (crni, mljeveni)

150 g šećera

2 žlice soli

200 ml ulja

200 ml alkoholnog octa

2 češnja češnjaka, ljute papričice po želji

Priprema:

1. Mrkvu narezanu na kolutiće kuhati u tekućem paradaju 40 minuta.

2. Tada umiješati šećer, sol, peršin, ocat, ulje, papar, feferone, protisnuti češnjak i crvenu papriku rogu rezanu na male trakice.

3. Kuhati uz povremeno miješanje još 20 minuta.

4. Vruću salatu stavljati u vruće staklenke, odmah zatvoriti celofanom i poklopcem.

5. Ohladiti i čuvati na hladnom i mračnom mjestu.

Prijatno!:) 

(Recipeci.com)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...