Sport
"PLAVI" SE BORE DO ZADNJE MINUTE: Željezničar slomio Slobodu u finišu i izborio osminu finala Kupa BiH
Prije 5h0
Može i s ljutim papričicama, ali i bez njih.
Gastro
24. Sep. 2022 24. Sep. 2022
0
Ova je zimnica doista jedna lovačka salata koja je idealna za poslužiti uz kakvo mesno pečenje, a odlično paše i u bezmesnoj varijanti kao preljev za tjesteninu. Pitate se zašto je lovačka?
Pa zato što se za lovce veže ta jedna paradigma kako oni vole ljutu i žestoku hranu, pa ćete tako u literaturi često naići na razne lovačke gulaše, paprikaše i sl. a svi odreda će biti začinjeni kakvi ljutilom, bilo da se radi o papru ili ljutoj papričici.
No, kako ni lovci nisu baš svi isti pa vjerovatno postoje i oni koji baš i ne vole ljuto, tako se i ova lovačka salata može napraviti u mild varijanti bez dodatka ljutih papričica, kako vam srcu drago.
Sastojci::
1 l paradajza
1/2 kg mrkve
3 kg paprike roge
vezica peršinovog lišća
1/2 vrećice (2 žlice) papra (crni, mljeveni)
150 g šećera
2 žlice soli
200 ml ulja
200 ml alkoholnog octa
2 češnja češnjaka, ljute papričice po želji
Priprema:
1. Mrkvu narezanu na kolutiće kuhati u tekućem paradaju 40 minuta.
2. Tada umiješati šećer, sol, peršin, ocat, ulje, papar, feferone, protisnuti češnjak i crvenu papriku rogu rezanu na male trakice.
3. Kuhati uz povremeno miješanje još 20 minuta.
4. Vruću salatu stavljati u vruće staklenke, odmah zatvoriti celofanom i poklopcem.
5. Ohladiti i čuvati na hladnom i mračnom mjestu.
Prijatno!:)
(Recipeci.com)
Sport
"PLAVI" SE BORE DO ZADNJE MINUTE: Željezničar slomio Slobodu u finišu i izborio osminu finala Kupa BiH
Prije 5h0
Evropa
VRIJEDAN JE NEVJEROVATNIH 13,5 MILIJARDI EURA: Italijanski megaprojekt na rubu propasti, u Vladi šokirani...
Prije 5h0
Svijet
TRUMP IMA SVOJE FAVORITE: "Šteta, ipak se više ne smijem kandidirati. Ali mislim da bi...!"
Prije 5h0
Društvo
TUŽNA VIJEST IZ ZENICE: Preminuo dr. Hasan Karahasan, ugledni ginekolog
Prije 5h0
Gastro
RECEPT ZA NAJUKUSNIJI PEČENI KROMPIR: Ako ne znate ovaj trik, vrijeme je da saznate
27. Okt. 20250
Gastro
OVO JE JEDINO POVRĆE KOJE JE BOLJE SMRZNUTO NEGO SVJEŽE: S tim se slažu i kuhari
Prije 13h0
Gastro
MOŽE I U SAKSIJI, NA ZATVORENOM BALKONU ILI TERASI: Kratki vodič za zimski uzgoj domaćeg paradajza...
28. Okt. 20250
Gastro
KAKO NAPRAVITI SAVRŠENU PIZZU KOD KUĆE: Uz ove trikove uvijek će biti sočna i ukusna
28. Okt. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.