DODIK OPTIMISTIČAN PRED NASTUPAJUĆU ZIMU: "RS jedina ima višak energije u regiji"

"'Zarubežnjeft', koji je vlasnik Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu gradit će elektranu na gas od 100 megavata

  • Politika

  • 25. Sep. 2022  

  • 3

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik rekao je da mu je bilo važno da tokom posljednje posjete Rusiji osigura snabdijevanje gasom za konzum u entitetu RS, kao i investicije, gasovod i plinske elektrane u okviru dogovorenog aranžmana.

"'Zarubežnjeft', koji je vlasnik Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu gradit će elektranu na gas od 100 megavata. Sve to skupa treba da osigura našu energetsku stabilnost i da budemo značajna destinacija za izvoz električne energije", naglasio je Dodik.

On je dodao da u ovom trenutku "RS jedina u regionu ima višak električne energije".

"To nama omogućava da za naše ljude držimo cijenu električne energije na veoma niskom nivou", izjavio je Dodik za "Mis televiziju".

On je rekao da RS zadržava nisku cijenu za domaću ponudu, a od viška koje prodaje eksterno, balansira i da su njeni bilansi uvijek pozitivni.

"Ono što nama daje šansu jeste da sa viškom električne energije i kapacitetima koje sada izgrađujemo dođemo u poziciju da damo garantovanu struju na pet godina, koju niko ne može dati osim nas, i da onome ko otvara fabriku i zaposli ljude kažemo da se cijena narednih pet godina za njih neće mijenjati. To je prednost koju ćemo da iskoristimo", istakao je Dodik.

On je rekao da mu je bilo važno da za konzum u RS osigura snabdijevanje, pogotovo u ovim danima i mjesecima kada Evropa u cjelini stenje pred mogućim pritiscima u vezi sa nedostatkom gasa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...