PRVI PUT OD PREUZIMANJA DUŽNOSTI: Christian Schmidt posjetio CIK BiH, razgovarano o...

Posebno je istaknut izazov potpune popunjenosti biračkih odbora članovima i njihovim zamjenicima usljed nedostavljanja dovoljnog broja prijedloga od strane pojedinih političkih subjekata.

  • Vijesti

  • 26. Sep. 2022  26. Sep. 2022

  • 2

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sa saradnicima danas je prvi put od preuzimanja dužnosti posjetio Centralnu izbornu komisiju BiH gdje se sastao sa predsjednikom i članovima Centralne izborne komisije BiH. 

Razgovarano je o organizaciji i provođenju Općih izbora u Bosni i Hercegovini zakazanih za nedjelju 02. oktobra 2022. godine.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović je upoznao visokog predstavnika Schmidta sa izazovima sa kojim se susreće ili se može susresti Centralna izborna komisija BiH u toku izbornog procesa u BiH.

Posebno je istaknut izazov potpune popunjenosti biračkih odbora članovima i njihovim zamjenicima usljed nedostavljanja dovoljnog broja prijedloga od strane pojedinih političkih subjekata.

Drugo na šta je Arnautović skrenuo pažnju i zatražio podršku visokog predstavnika jeste policijski nadzor nad osjetjivim izbornim materijalom u noći sa 1.na 2. oktobar. U skladu sa članom 16. stav (4) Pravilnika o provedbi izbora birački
materijal se u noći prije otvaranja biračkog mjesta čuva u zaključanim prostorijama na lokaciji biračkog mjesta. Policija osigurava birački materijal u noći prije otvaranja biračkih mjesta na lokacijama biračkih mjesta.

Visoki predstavnik Christian Schmidt se zahvalio predsjedniku i članovima Centralne izborne komisije BiH na dobijenim informacijama i kazao da će pratiti sve izborne aktivnosti i reagirati u skladu sa svojim ovlaštenjima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...