RIZIK NE DOLAZI U OBZIR: Uragan otkazao lansiranje rakete na Mjesec

Dodaje se da će kosmodrom vjerovatno izbjeći najgore udare oluje, ali NASA ne može da rizikuje.

  • Šareni svijet

  • 26. Sep. 2022  26. Sep. 2022

  • 0

Američka svemirska agencija (NASA) saopštila je da će sa lansirne rampe na Floridi zbog približavanja uragana ''Jan'' povući svoju raketu ''Artemis I'', koja je trebalo da leti na Mjesec.

NASA kaže da će vozilo Space Launch System (SLS) biti vraćeno u svoju inženjersku radionicu kako bi ga zaštitili, prenosi BBC.

Uragan ''Jan'' se kreće kroz Meksički zaliv i očekuje se da će u četvrtak stići na Floridu, a za Svemirski centar "Kennedy" na Floridi prognoziraju se jaki vjetrovi i obilna kiša.

Dodaje se da će kosmodrom vjerovatno izbjeći najgore udare oluje, ali NASA ne može da rizikuje da njena raketa vrijedna više milijardi dolara bude oštećena, pa je stoga vraćena u "Kennedyjevu" čuvenu zgradu za sklapanje vozila.

BBC dodaje da će prvi let SLS-a vjerovatno biti pomjeren za novembar.

Britanski javni servis dodaje da je ''Artemis I'' prva u nizu misija u kojima će ljudi ponovo kročiti na površinu Mjeseca nakon 50 godina.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...