MALO DOBRIH VIJESTI: BiH je među rijetkim državama regije koje neće ozbiljnije pogoditi jačanje dolara

Enormno jačanje američkog dolara teško pogađa visoko zadužene države koje svoj inostrani dug servisiraju u dolarima. Srećom, BiH nije među njima… 

  • Ekonomija

  • 30. Sep. 2022  30. Sep. 2022

  • 3

Da je američka ekonomija daleko od recesije, svjedoči njena nacionalna valuta  – dolar – koji nikada u historiji nije bila jača u odnosu na ostale svjetske valute. Britanska funta je u slobodnom padu, pa je američka valuta u globalnoj krizi uhvatila status 'utočišta' i 'sigurne luke' za kapital.  

Enormno jačanje američkog dolara najteže pogađa visoko zadužene države koje svoj inostrani dug servisiraju u dolarima. U velikim su problemima skoro sve balkanske države, izuzev BiH, koje su pretežno zadužene u dolarima. Na primjer, susjedna Srbija, zahvaljujući jačanju dolara, tokom posljednjih desetak mjeseci povećala je svoj vanjski dug za više od pola milijarde eura.

Srpski ekonomista Goran Radosavljević iznio je podatak da vanjski dug Srbije u dolarima iznosi 11 posto ukupnog duga odnosno o oko 3,4 milijarde dolara. Već u ovom trenutku, Srbija je svoj vanjski dug povećala a za oko 580 miliona eura.  

"Dug u dolarima iznosi oko 11 odsto ukupnog javnog duga i to u ovom trenutku ne donosi toliko visoki rizik. Međutim, zabrinjava činjenica da je u budžetu za 2022. godinu planirano oko 1,6 milijardi dolara garancija za nova zaduženja što bi, kad bude realizovano, značajno povećalo učešće duga u dolarima. Time bi se i sam valutni rizik značajno povećao“, rekao je Radosavljević.  

U sličnom su problemu i druge balkanske države, prvenstveno Hrvatska koja također ima visok javni dug u dolarima koji mora vratiti u relativno kratkom roku. 

Jačanje dolara neće nanijeti ozbiljniju štetu Bosni i Hercegovini, zbog činjenice da je vanjski dug najvećim dijelom denominiran u eurima i tzv. korpi valuta (eurojapanski jenbritanska funtakanadski dolaršvicarski franak) što je najefikasniji način zaštite od ekstremnih promjena kursa pojedinih valuta.  

Prema dostupnim podacima, svega 5 posto vanjskog duga BiH mora vratiti u dolarima (kada se preračuna, to je oko 470 miliona KM duga). Osim toga, riječ je uglavnom o dugoročnom dugu koji BiH mora vratiti tokom narednih desetak godina, tako da trenutno jačanje dolara neće ostaviti skoro nikakve posljedice na vanjski dug BiH.  

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...