CHRISTIAN SCHMIDT JE NA POTEZU: Usaglašeni prijedlozi koji se odnose na izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH

Usaglašeni prijedlozi su privremenog karaktera i odnose se na implementaciju posrednih općih izbora.

  • Politika

  • 01. Okt. 2022  01. Okt. 2022

  • 1

Vijeće za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO održalo je sjednicu u Sarajevu na kojoj su usaglašeni prijedlozi izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBIH koje se odnose na sprečavanje blokade prilikom popunjavanja Doma naroda, izbora predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH i izbora sudija u Ustavni sud FBIH.

Usaglašeni prijedlozi su privremenog karaktera i odnose se na implementaciju posrednih općih izbora koji će se obaviti nakon neposrednih općih izbora 02. oktobra 2022. godine. Prijedlozi će se uputiti Visokom predstavniku Christianu Schmidtu, koji je na našem posljednjem susretu zamolio da se nevladine organizacije uključe u traženje i ponudu rješenja.

Na sjednici je izražena zabrinutost zbog činjenice da jedan od sudija Ustavnog suda FBIH ide u penziju u januaru 2023. godine, što usložnjava postojeću situaciju koju je nezakonitim opstrukcijama proizveo predsjednik FBiH Marinko Čavara (nepredlaganje sudija za nedostajuća četiri upražnjena mjesta u Ustavnom sudu FBIH) što sasvim jasno otvara prostor za ustavnu krizu u Federaciji BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...