UOČI PREDSJEDNIČKIH IZBORA: Uhapšene 34 osobe zbog pokušaja izborne manipulacije u Brazilu

Trenutni predsjednik i ultra desni kandidat Jair Bolsonaro suočit će se s ljevičarskim bivšim predsjednikom Inácijom Lula da Silvom na izborima u nedjelju.

  • Svijet

  • 01. Okt. 2022  01. Okt. 2022

  • 0

Deseci ljudi uhapšeni su zbog izborne prijevare uoči brazilskih predsjedničkih izbora koji se održavaju u nedjelju.

Ukupno su uhapšene 34 osobe zbog pokušaja izborne manipulacije, reklo je u subotu ministarstvo pravosuđa.

Osobe su uhapšene u okviru operacije koja je u toku od ponedjeljka. Zaplijenjeno je oko tri milliona reala (565.000 eura).

Trenutni predsjednik i ultra desni kandidat Jair Bolsonaro suočit će se s ljevičarskim bivšim predsjednikom Inácijom Lula da Silvom na izborima u nedjelju.

Lula ima vidljivu prednost u anketama. Međutim, Bolsonaro je unaprijed izrazio sumnju u izborni sistem i dao naslutiti da možda neće priznati izborni rezultat.

Usijana izborna kampanja već je duboko podijelila zemlju.

Kako bi spriječio nasilje tokom izbora, Vrhovni izborni sud zabranio je da civili nose oružje između subote i ponedjeljka.

Međutim, državni odvjetnik Anderson Torres rekao je da će to biti vrlo teško provesti.

Bolsonaro, bivša vojna osoba, na početku svoga mandata značajno je ublažio zakone o nošenju oružja, prenosi Hina. 

Prema službenim statistikama, broj civila koji smiju legalno nositi oružje povećao se za 187 posto, na više od milion osoba.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...