PLENKOVIĆ POZDRAVIO ODLUKU OHR-a: "Pregovori se moraju nastaviti jer su Hrvati opet preglasani"

Pozdravio je intervenciju visokog predstavnika u Ustav FBiH i Izborni zakon.

  • Regija

  • 02. Okt. 2022  

  • 4

Povodom odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH oglasio se i premijer Hrvatske Andrej Plenković koji je pozdravio odluku OHR-a.

Plenković je kazao da je upravo razgovarao sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem i čestitao mu na izbornim rezultatima,

"HDZ BiH i kandidati HNS-a BiH, kao i Borjana Krišto dobili su uvjerljivu podršku hrvatskih birača u BiH", rekao je Plenković.

Pozdravio je intervenciju visokog predstavnika u Ustav FBiH i Izborni zakon.

"U tome smo ga cijelo vrijeme podržavali nakon što nisu uspjeli pregovori političkih aktera u BiH te smo vodili razgovore sa svim zemljama", kazao je Plenković.

Dodao je da izmjene osiguravaju politički opstanak Hrvata i pridonose ostvarivanju legitimne zastupljenosti u Domu naroda i Vladi Federacije BiH.

 "Poslije izbora potrebno je da politički akteri nastave razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i u Predsjedništvu. Ponovno svjedočimo tome da su Bošnjaci preglasali Hrvate, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose konstitutivnih naroda", rekao je Plenković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...