RASPRAVA U HRVATSKOM SABORU: Mostova inicijativa o Komšiću je pravo licemjerje

- Ako postoji licemjere, to je pravo licemjerje - izjavio je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu, tvrdeći kako Most, kao ni njegovi puleni iz Bosne i Hercegovine nikada javno nisu pozvali hrvatski narod da na izborima za člana Predsjedništva BiH glasa za najjačeg kandidata Borjanu Krišto.

  • Regija

  • 05. Okt. 2022  

  • 4

Pravim licemjerjem nazvao je u srijedu u Hrvatskom saboru zastupnik Hrvoje Zekanović (HDS) prijedlog Mosta da se Željka Komšića proglasi nepoželjnim, odnosno personom non grata u Hrvatskoj, prenosi Fena.

- Ako postoji licemjere, to je pravo licemjerje - izjavio je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu, tvrdeći kako Most, kao ni njegovi puleni iz Bosne i Hercegovine nikada javno nisu pozvali hrvatski narod da na izborima za člana Predsjedništva BiH glasa za najjačeg kandidata Borjanu Krišto.

Kolegu Ninu Raspudića (Most) javno je upitao za koga je glasao na izborima u BiH?

- Jesi li, možda, zaokružio Komšića, onako kako ti je srce željelo ili si bio dovoljno velik i jak pa rekao "u interesu je hrvatskog naroda da Borjana Krišto bude član Predsjedništva" - upitao ga je.

Most je prozvao i da ima najbolju spregu i komunikaciju s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem koji je, kazao je Zekanović, na prilično nemušt način pokušao napasti visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i hrvatsku Vladu govoreći o neuspjehu hrvatske politike.

- A zapravo je suprotno, jedini koji je ovdje poražen je predsjednik Milanović, poražene su te populističke i antihrvatske politike u BiH - ocijenio je Zekanović.

Zahvaljujući Schmidtu Izborni zakon je promijenjen, nametnut je novi i siguran sam da ćemo u idućem periodu imati puno bolji status Hrvata u BiH, naglasio je Zekanović.

Drugačije viđenje izbora u BiH ima Božo Petrov (Most) koji odbacuje ocjene o diplomatskom uspjehu hrvatske vanjske politike u BiH, prenosi Hina.

- Taj enorman uspjeh sastoji se u tome da je u izbornoj noći visoki predstavnik dodijelio malo mrvica hrvatskom narodu, povećavajući broj zastupnika u Domu naroda - kazao je, pozivajući da se to stavi u korelaciju s onim što uistinu treba hrvatskom narodu, a to je promjena Izbornog zakona, gdje svaki konstitutivni narod ima pravo birati svog zastupnika.

To je jedino pravedno i ono što vi obećavate 20 godina nije se dogodilo, poručio je Petrov vladajućima.

- Ponovo slušamo obećanja, a dok čekamo odgovor, ogroman broj Hrvata u posljednjih 20 godina otišao je iz BiH - kazao je Petrov i poručio da je bez hrvatskog naroda u BiH, Hrvatska geostrateški dugoročno neodrživa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...