ZASTUPNIK HDS-a: Hrvoje Zekanović u Saboru Hrvatske odao počast osuđenom ratnom zločincu Praljku

Zekanović je i na svom Facebooku objavio fotografiju Praljka uz kratki komentar: "Počivaj u miru."

  • Regija

  • 29. Nov. 2023  29. Nov. 2023

  • 1

Zastupnik Hrvatske demokršćanske stranke Hrvoje Zekanović je danas u Hrvatskom saboru zapalio lampion ispred uokvirene fotografije osuđenog ratnog zločinca generala Slobodana Praljka, prenosi Index.hr.

Zekanović je i na svom Facebooku objavio fotografiju Praljka uz kratki komentar: "Počivaj u miru."

Na današnji dan prije šest godina, 29. novembra 2017., bilo je zakazano izricanje drugostepeb presude hercegovačkoj "šestorci", vojnim i civilnim liderima tzv. Herceg-Bosne. Među šestericom optuženih bio je i general Slobodan Praljak.

Kada je haški sudija pročitao da je Praljak kriv, on je izjavio kako on nije ratni zločinac i da s prezirom odbacuje presudu te je popio otrov u televizijskom prijenosu uživo.

Žalbeno vijeće Slobodana Praljka osudilo je na 20 godina zatvora.

- Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu - kazao je Praljak nakon izricanja presude, te u sudnici popio nepoznatu tekućinu, za koju je tvrdio da se radi o otrovu. Tu je tvrdnju ponovila i odbrana, koja je kazala da je njihov branjenik "jutros popio otrov". Izricanje presude je bilo prekinuto.

Potom je izricanje presude nastavljeno u drugoj sudnici, kako bi se analizirali tragovi nakon što je Praljak popio nepoznatu tekućinu. Nekoliko sati poslije potvrđeno je da je bivši načelnik Glavnog štaba HVO-a general Slobodan Praljak umro u bolnici u Hagu.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović su žestoko kritizirali presudu, a održana je i komemoracija za Praljka u Lisinskom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...