KAO I ZA FIZIKU: I Nobelovu nagradu za hemiju dobilo troje naučnika

Predstavnici akademije su istakli da su ovi naučnici postigli „revoluciju u povezivanju molekula“.

  • Svijet

  • 05. Okt. 2022  

  • 0

Nobelovu nagradu za hemiju za 2022. godinu dobili su Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal and K. Barry Sharpless.

Švedska kraljevska akademija nauka je saopštila da su hemičari nagradu dobili za razvoj klik hemije i bioortogonalne hemije.

Predstavnici akademije su istakli da su ovi naučnici postigli „revoluciju u povezivanju molekula“.

Podsjetimo, ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu dodeljena je švedskom genetičaru Svanteu Pabou, za otkrića u polju genoma izumrlih hominina i evolucije čovjeka.

Nobelova nagrada za fiziku 2022. godine dodijeljena je u utorak trojici naučnika - Alainu Aspectu, Johnu F. Clauseru i Antonu Zeilingeru za njihov rad na kvantnoj mehanici.

Nobelovu nagradu za fiziku podijelila 3 naučnika za rad na kvantnoj mehaniciPRIJE 1 DAN

Nobelovu nagradu za fiziku podijelila 3 naučnika za rad na kvantnoj mehanici

Na konferenciji za novinare održanoj u Kraljevskoj švedskoj akademiji nauka objavljeno je da je nagrada dodijeljena trojici naučnika u povodu "eksperimenata sa zapletenim fotonima, demonstracije iskrivljenja Bellovih nejednakosti i njihovog pionirstva u kvantnoj informacijskoj nauci".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...