STRAVA I UŽAS: Oteta četveročlana porodica pronađena mrtva, ostvario se najcrnji scenarij...

Prije nego što su tijela pronađena, članovi porodice molili su javnost za bilo kakve informacije vezane uz slučaj.

  • Hronika

  • 06. Okt. 2022  

  • 0

Potraga za četveročlanom porodicom otetom u Kaliforniji završila je u srijedu tako što su vlasti izvukle njihova tijela s ruralne farme nekoliko dana nakon što su uz prijetnju oružjem, oteti.

"Večeras su naši najgori strahovi potvrđeni", rekao je šerif okruga Merced Vern Warnke tokom konferencije za novinare u srijedu navečer. “Užasno, užasno besmisleno ovo što se ovdje dogodilo.” Tijelo 8-mjesečne Aroohi Dheri pronađeno je na istom području kao i njeni roditelji Jasleen Kaur i Jasdeep Singh, zajedno s tijelom djetetova ujaka Amandeepa Singha, rekao je Warnke. Vlasti su primile poziv u srijedu poslijepodne, rekao je.

Porodica je nestala od ponedjeljka, kada ih je, kako zvaničnici navode oteo muškarac naoružan pištoljem i natjerao ih u kamion. Policija je privela muškarca za kojeg smatra da je od interesa za ovaj slučaj. Muškarac razgovara s vlastima, a motiv zasad ostaje nejasan, rekao je šerif.

Prije nego što su tijela pronađena, članovi porodice molili su javnost za bilo kakve informacije vezane uz slučaj.

"Svaka trgovina, benzinska stanica, svi koji imaju kamere, molimo provjerite kamere", rekao je novinarima u srijedu Sukhdeep Singh, brat jedne od žrtava. “Trenutno nam je potrebna pomoć javnosti. Molim vas, pomozite nam... tako da se moja porodica vrati kući sigurna.”

Drugi rođak, identificiran samo kao Balvinder, opisao je porodicu kao "miroljubivu" i dodao da posjeduju malu tvrtku i da su dugogodišnji stanovnici tog područja.

“Uništeni smo. Šokirani smo. Umiremo svakog trenutka ne pronalazeći nikakve tragove”, rekao je Balvinder.

Warnke je rekao da je muškarac u pritvoru osuđen 2005. godine u slučaju oružane pljačke i lažnog zatvaranja. Muškarac je uslovno pušten 2015. Warnke je rekao da je muškarac djelovao sam u prethodnom slučaju i da je poznavao žrtve.

Warnke je rekao kako vjeruje da je još najmanje jedna osoba bila uključena u otmicu, ali i da "nemaju nikakve dokaze koji bi to poduprli".

U videu prikazanom na press konferenciji ranije u srijedu, vide se Jasdeep i Amandeep Singh kako u razmaku od devet minuta dolaze na posao. Nešto prije 9 ujutro u ponedjeljak, Jasdeep susreće čovjeka ispred posla - koji je nosio vreću za smeće i zatim izvadio nešto što je izgledalo kao vatreno oružje. Jasdeep i Amandeep, s rukama vezanim na leđima, kasnije su viđeni kako ih napadač uvodi u stražnji dio kamiona, koji odlazi i vraća se šest minuta kasnije.

Napadač zatim ponovno ulazi u zgradu kompanije, a nakon toga je i viđen kako odvodi Jasleen, koja nosi bebu, do kamioneta.

Farmer je pronašao dva mobitela žrtava na cesti u ponedjeljak, rekle su vlasti. Farmer se u jednom trenutku javio na telefon i razgovarao s rođakom stradalih.

'Nemamo nikakav motiv'

Osumnjičena osoba koja si je pokušala oduzeti život tretira se sedativima jer je u bolnici bio nasilan. Optužnica još nije podignuta, naveo je ured tužitelja. CNN nije imenovao čovjeka u pritvoru.

Prema Uredu šerifa okruga Merced, istraga je započela u ponedjeljak u 11:39, kada je kalifornijska patrola na autocesti reagirala na poziv da gori automobil marke Dodge Ram iz 2020. i zatražila od policijske uprave Merceda da pomogne u pronalaženju vlasnika vozila. Otprilike sat vremena kasnije, u 12.35 sati, policijski službenici Merceda stigli su na adresu vlasnika kamiona i tamo se susreli s članom porodice. Policajci su pokušali kontaktirati par i ujaka djeteta, ali nisu uspjeli.

Kasnije u ponedjeljak, u 13:04 sati, policajci iz ureda šerifa okruga Merced odgovorili su na poziv na južnoj autocesti 59. "Tokom primarne istrage, detektivi su utvrdili da su osobe otete", izjavio je u utorak šerifov ured. Otmica je uključivala prijetnju oružjem i sredstva za vezivanje, navela je zamjenica Alexandra Britton, službenica za javno informiranje u šerifovom uredu.

U prvom saopćenju o slučaju u ponedjeljak, šerifov ured rekao je kako vjeruje da je porodica odvedena "protiv svoje volje" iz tvrtke u bloku 800 South Highway 59 u Mercedu, koji se nalazi između Modesta i Fresna u središnjoj Kaliforniji.

“Nemamo nikakvu motivaciju iza toga. Samo znamo da su otišli”, rekao je Warnke tada u videoporuci objavljenoj na Facebooku. Warnke je također rekao da su istražitelji prikupili dokaze koji upućuju na "pojedince koji su bili uključeni u uništavanju dokaza u pokušaju prikrivanja tragova".

Vlasti su u utorak privele 48-godišnjeg muškarca kao osobu od interesa u ovom slučaju. Britton je rekla da je porodica čovjeka kontaktirala policiju i rekla im da je muškarac priznao da je umiješan u otmicu. Policija je stupila u kontakt s muškarcem nakon poziva porodici.

U istragu su uključeni i FBI i kalifornijsko ministarstvo pravosuđa.

Bankovna kartica žrtava korištena nakon otmice

Istražitelji su u utorak ujutro saznali da je bankovna kartica koja pripada jednoj od žrtava korištena u banci u Atwateru u Kaliforniji, navodi se u saopćenju šerifova ureda. Atwater se nalazi oko 14 km sjeverozapadno od Merceda. Britton je rekao da nije jasno je li 48-godišnjak u pritvoru osoba koja je koristila tu karticu. Nakon te transakcije, istražitelji su uspjeli identificirati 48-godišnjeg muškarca kao osobu od interesa za slučaj i kasnije ga odveli u pritvor, rekli su dužnosnici.

Muškarac si je pokušao oduzeti život prije nego što su se angažirale policijske službe, a u utorak je bio u kritičnom stanju, saopćio je šerifov ured.

Policija radi na tome da potvrde da je muškarac u pritvoru isti osumnjičenik za kojeg su objavili fotografije u ponedjeljak, rekla je za CNN Alexandra Britton, glasnogovornica šerifovog ureda.

alt

"Istražitelji su dobili nadzornu fotografiju subjekta koji obavlja bankovnu transakciju, a osoba je izgledom slična onoj s nadzorne fotografije s izvorne scene otmice", rekao je šerifov ured.

U ponedjeljak su dužnosnici osumnjičenika opisali kao čovjeka obrijane glave koji je zadnji put je viđen u majici s kapuljačom. Smatrali su ga naoružanim i opasnim, rekli su dužnosnici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...