SRBIJANSKI KRALJ DRAME ALEKSANDAR VUČIĆ: "Bill Clinton je 1999. godine tražio da nas Mađarska napadne, Hrvati su nepouzdani i licemjeri..."

Na početku je pozdravio sve okupljene te najavio kako će njegovo današnje obraćanje sadržavati sedam tačaka. Prvo su na redu Kosovo i Metohija, dok je zadnja tačka odnos Srbije sa zemljama regije...

  • Regija

  • 08. Okt. 2022  08. Okt. 2022

  • 0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas se obraća građanima Srbije. Na početku je pozdravio sve okupljene te najavio kako će njegovo današnje obraćanje sadržavati sedam tačaka. Prvo su na redu Kosovo i Metohija, dok je zadnja tačka na dnevnom redu odnos Srbije sa zemljama regije, odnos s EU, sankcije Rusiji...

"Naša najveća greška bila je ta što smo prihvatili da EU počne rukovoditi procesom rješavanja konačnog statusa Kosova", rekao je u uvodu Vučić, piše 24sata.hr.

"Želim vas obavijestiti da pozicija Srbije po pitanju Kosova i Metohije postaje sve kompliciranija, kako smo i predvidjeli prije osam mjeseci. Zapadne zemlje će pokušavati riješiti problem Kosova na jedan ili drugi način, ulaskom Kosova u UN i zbog toga što misle da tako rješavaju evropske probleme. I žele oduzeti argument Kosova iz ruku Vladimira Putina", poručio je Vučić.

Gradimo nove naftovode

"Za Srbiju je i zbog ustava, ali ne i samo zato, je neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN-a. I to će nositi posljedice. Nas svakodnevno provociraju Albanci na sjeveru", nastavio je Vučić poručivši da nikad neće priznati Kosovo.

"Želim vas obavijestiti da smo krenuli u nova velika ulaganja u modernizaciju vojne industrije. Jer je jasno da će sukobi u svijetu dugo trajati. I zato što pronalazimo kupce za našu robu. Po četiri strane svijeta mi možemo u sto zemalja prodati. Ja sam potpisao odluku da 20 posto svega proizvedenog mora ostati Srbiji i njenoj vojsci".

Najavio je i gradnju naftovoda do Mađarske i Sj. Makedonije.

"Srbija ima samo jedan naftovod. Ide preko Hrvatske, mi nemamo spojen naftovod s Mađarskom. Nismo nikada gradili, smatrali smo da je onaj izgrađen u doba Jugoslavije dovoljan. Mi ćemo u narednih šest godina uložiti 12 milijardi u infrastrukturu. Energija predstavlja žilu kucavicu jednog tijela. Mi smo sada vidjeli da poslije godina snabdijevanja Srbije naftom, posljednjim događajima Hrvatska se pokazala kao nepouzdan snabdjevač. Mi smo shvatili poruku", rekao je.

U jednom trenutku Vučić je očito shvatio da ga neko od okupljenih ne sluša pa je podignutog glasa rekao: "Mogu li vas zamoliti za malo pažnje".

Samo su Mađari jeftiniji

"Za naftovod do 'mađarskih prijatelja' trebat će Srbiji od 18 do 24 mjeseca", rekao je Vučić.

"Mi ovom trenutku imamo najveće rezerve plina ikada. U EU samo Mađarska ima nižu cijenu plina za stanovništvo od nas", pohvalio se predsjednik Srbije.

Indijci, Kinezi. Amerikanci, Rumunji, Venezuela, Iran... Sve te države u kontekstu nafte i rafinerija spomenuo je Vučić u nekoliko sekundi. Počeo je Vučić i s prezentacijama.

Onda su na red došli unutarnji neprijatelji.

Veće mirovine i 'poklon' mladima

"Razni mediji i političari u ovoj zemlji izgovaraju gluposti. Stanje u Srbiji je dobro", kaže Vučić.

"Mi imamo najjeftiniji hljeb u Evropi. Imamo dovoljne količine suncokreta, najbolje je stanje prethodnih godina, dovoljno šećera, dovoljno soli... Povećali smo za četiri puta konzervi, graha...", priča Vučić.

Najavio je i povećanje mirovina kao i pomoć mladima.

"Pred Novu godinu ćemo isplatiti 5.000 dinara svim mladima koji se jave, po istoj proceduri kao i ranije, kao novogodišnji poklon", kazao je Vučić.

"Bez obzira na to što mi mislili o pitanju politike EU i Kosova i Metohije, mi nećemo biti sretni s tim. Teritorijalni integritet Ukrajine im je bitan, a Srbije... važi, ali bez Kosova. Mislimo da smo svoju politiku dobro postavili, ali se okolnosti mijenjaju", rekao je Vučić.

Komentirao je i 'hrvatsku blokadu' uvoza ruske nafte Srbiji. Za Hrvatsku je rekao da je pokazala ogromno licemjerje.

"Možda smo glupi, ali nismo mala djeca. Ne možete nam loptu kroz noge gurnuti deset puta", rekao je.

Tražili su od Mađarske da nas napadne 1999.

"Što se tiče Kosova, Mađarska je trebala 1999. godine kopnom napasti Srbiju. Od Mađara je Clinton tražio da napadne Srbiju sa sjevera da nam razvuku snage. Orban je to odbijao. Hvala ruskom predsjedniku što je spriječio da Srbija bude genocidna država. Izvinjavam se što Srbiju volim najviše", rekao je Vučić.

Komentirao je i intervju Informera sa serijskim silovateljem.

"Ja sam za pooštravanje kazne silovateljima. Ako me pitate bi li radio taj intervju, vjerojatno ne. Licemjerje onih koji tuku novinare i urednike... Ja sam bez riječi", rekao je Vučić.

Mislio sam da je orgijanje nešto drugo

"Podsvijest je čudo. Mogli bi oni bez nafte, ali bez mržnje protiv Srbije i Vučića ne može. Pokažite mi jedan dan kad u Hrvatskoj nije objavljen tekst protiv nas. Ne moraju brinuti, imat će Srbija nafte. Problem je cvijet. Jesmo mi njima zabranili negdje da dođu? Problem je u cvijetu to se zove orgijanje. Ja sam mislio da je orgijanje nešto drugo. Ali da neko položi cvijet mučenicima, da je to orgijanje. Nek si ti zdrav 100 godina Hrvoje", rekao je Vučić o izjavi Hrvoja Zekanovića da je 'Vučić htio orgijati po Jasenovcu'.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...