HISTORIČAR BEŠLIN O "HISTORIJSKOM OBRAĆANJU" PREDSJEDNIKA SRBIJE: "Vučićev cinizam – odbijanje uvođenja sankcija Rusiji i rješavanja pitanja Kosova"

"Vučić kao da ne vidi da su pitanja usklađivanja spoljne politike Srbije sa EU i rješavanje pitanja Kosova najtješnje povezani", kaže Milivoj Bešlin.

  • Regija

  • 08. Okt. 2022  08. Okt. 2022

  • 0

Dvije glavne teme još jednog Vučićevog kvazi istorijskog nastupa su bila njegova dva odbijanja – da uskladi spoljnu i bezbjednosnu politiku Srbije sa EU, ka kojoj Srbija nominalno teži i drugo da se ide ka rješavanju odnosa Srbije i Kosova – kaže za Danas historičar Milivoj Bešlin.

Nevjerovatno je u kojoj mjeri je Vučić tvrdoglav, dodaje on, u podršci Putinovom zločinačkom režimu i aktima agresije i zastrašujućem nasilju u Ukrajini.

"Vučić se pri tome, što je nezapamćeni cinizam, poziva na međunarodno pravo. Pošto je od Srbije napravio Putinovu propagandnu i obavještajnu ispostavu, pošto je gebelsovskim djelovanjem svojih ekstremističkih medija do kraja rusifikovao i putinizirao javno mnijenje Srbije, autoritarac na njenom čelu sada kuka kako ga to isto javno mnijenje neće slijediti u eventualnom zavođenju sankcija Rusiji", smatra Bešlin. 

Dakle, napominje, okrenuo je leđa Evropi i čitavom demokratskom svijetu, sveo Srbiju na rang balkanske Bjelorusije, a traži podšku EU i zapadnih demokratija u rješavanju pitanja Kosova.

"Vučić kao da ne vidi da su pitanja usklađivanja spoljne politike Srbije sa EU i rješavanje pitanja Kosova najtješnje povezani", kaže Milivoj Bešlin.

"Nema pritisaka, samo je vrlo jasno rečeno: ako napravite određeni izbor, a imate pravo na to – kao i svaki izbor, podrazumijevat će određene konsekvence. To je definicija političkog punoljetstva. Morate da snosite posljedice svojih izbora. Vučić je svoje izbore napravio, oni su duboko istorijski pogrešni i amoralni, ali mu Zapad i dalje gleda kroz prste. Čitava njegova suvišna i u velikoj mjeri isprazna retorika je posvećena dvostrukoj prevari – s jedne strane građana Srbije i njegovih birača, koje je potrebno sludjeti i zaplašiti da bi se on pojavio kao spasilac; dok je sa druge strane namijenjena kupovini vremena i prevari evropskih i zapadnih lidera, da on „tek što nije“ prelomio na stranu demokratskog dijela čovečanstva", ističe Bešlin.

Prema njegovim riječima, Vučić nema ni volje, ni snage, ni hrabrosti, ni političkih kapaciteta da pravi bilo kakve historijske prijelome.

"Do kraja njegove autokratske vladavine biće to samo nedostojno šibicarenje, kupovina vremena i truljenje i propadanje našeg društva, sada već ozbiljno suočenog sa izolacijom zbog pogrešnih izbora koje je režim napravio. Podsjećam da je Srbija u posljednjih 15-ak godina povećala izvoz u zemlje EU oko 400 odsto i da smo posle dugo vremena uspjeli da uravnotežimo spoljnotrgovinsku razmjenu sa EU. To je rezultat vrlo blagonaklonog stava najvećih evropskih zemalja i njihovih investitora prema Srbiji. Definitivno okretanje leđa Uniji i nova izolacija koja nam se, zbog politike režima smiješi, imala bi istorijski katastrofalne posljedice i na svojoj bi je koži osjetio doslovno svaki građanin", zaključuje Milivoj Bešlin.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...