PRLJAVA TAJNA WAGNEROVACA: Kako finansiraju Putinov krvavi rat i ko plaća najveću cijenu

Iako je godinama Wagner povezivan sa Kremljom, zvančna Rusija je uvijek negirala bilo kakvu povezanost.

  • Svijet

  • 08. Okt. 2022  08. Okt. 2022

  • 0

Sjedinjene Američke Države optužile su ruske plaćenike da eksploatišu prirodne resurse u Centralnoafričkoj Republici, Maliju, Sudanu i drugim afričkim zemljama kako bi pomogli u finansiranju rata Moskve u Ukrajini. Moskva ove optužbe odbacuje nazivajući ih "antiruskim bijesom".

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama Linda Thomas-Greenfield rekla je da Wagner grupa plaćenika eksploatiše prirodne resurse i da se "ovi nezakonito stečeni dobici koriste za finansiranje ratne mašinerije Moskve u Africi, na Bliskom istoku i u Ukrajini".

"Nemojte da griješite. Ljudi širom Afrike plaćaju visoku cijenu za eksploatatorske prakse Wagner grupe i kršenja ljudskih prava“, rekla je Thomas-Greenfield na sastanku Vijeća sigurnosti UN o finansiranju naoružanih grupa kroz nezakonitu trgovinu prirodnim resursima u Africi, piše Nova.rs.

Sa druge strane, ruski ambasador pri UN Vasily Nebenzya rekao je da "žali što je Thomas-Greenfield pokrenula pitanje ruske podrške afričkim partnerima".

"To razotkriva njihove stvarne planove i ciljeve – ono što im je zaista potrebno od afričkih zemalja", rekao je Nebenzya, ne objašnjavajući detalje.

Wagner – plaćenici bliski Kremlju

Grupa plaćenika koji ratuju za Rusiju pod imenom Wagner nastala je 2015. godine.

Iako je godinama Wagner povezivan sa Kremljom, zvančna Rusija je uvijek negirala bilo kakvu povezanost.

Tek krajem septembra 2022. godine zvanično je potvrđeno ko stoji iza ove grupe – moćnik blizak Putinu Yevgeny Prigozhin.

U neočekivanom saopćenju, objavljenom preko njegove ugostiteljske kompanije Concord, Prigozhin je priznao da je osnovao kompaniju 2014. godine, kada je Rusija pripojila poluotok Krim.

Pored kompanije Wagner, koju je tek sada zvanično priznao, Prigozhin je bio vlasnik ketering kompanije koja se bavila večerama koje je priređivao ruski predsjednik, zbog čega je i dobio nadimak “Putinov kuhar”.

Govoreći o svojoj drugoj kompaniji, Prigozhin je također priznao da je ona osnovana za podršku proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Svojim rukama sam očistio staro oružje, sortirao pancire i našao specijalce da mi pomognu. U tom trenutku, 1. maja 2014. godine, stvorena je grupa patriota, koja je kasnije nazvana bataljon Wagner“, rekao je Prigozhin, ističući da je bio ponosan što je mogao da odbrani pravo "zemlje da štiti svoje interese".

Priznajući svoju povezanost sa kompanijom, Prigozhin je "svoje vojnike" nazvao herojima. Razlog iznenadnog ispada iskrenosti Prigožina nije poznat, tim prije što je u više navrata tužio ruske medije i zapadne medijske kuće jer su ga povezivale sa tom kompanijom.

Vjeruje se da je suvlasnik Wagnera Dmitry Utkin, veteran iz Prvog i Drugog čečenskog rata, potpukovnik GRU i čovjek povezan sa ultradesničarima u Rusiji. Ime grupi dao je po Hitlerovom omiljenom kompozitoru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...