AVDO AVDIĆ O ODLUCI VISOKOG PREDSTAVINKA: "Laž je da je deblokirana FBiH, Schmidtu još samo fali članska karta HDZ-a" (VIDEO)

"Schmidt je pričom o deblokadi maskirao ono što je uradio. Do sada je jedna trećina delegata u klubu naroda mogla predložiti imenovanje predsjednika FBIH. A sad taj broj sa 6 diže na 11 a, broj delegata na 23. Više nije trećina, nego polovina potrebnih potpisa za prijedlog kandiadata za predsjendika FBiH", naveo je Avdić.

  • Mini market

  • 08. Okt. 2022  09. Okt. 2022

  • 9

Novinar i urednik portala Istraga.ba Avdo Avdić govorio je o svim nedostacima izmjene Izbornog zakona koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt .

“Schdmit je zapravo došao da provede ono što su od njega tražili dužnosnici Vlade Hrvatske, govorio sam i da je došao po nalogu Angele Merkel koja je u tom trenutku bila povezana s Ruskom Federacijom, a koja je govorila da treba hrvatsko riješiti pitanje u BiH. . Danas SAD podržavaju Schmidta i njegovu namjeru da Bošnjaci, Hrvati i Srbi koji žive u kantonima sa većinskim bošnjačkim stanovništvom vrijede manje od svih Hrvata sa područja Hercegovine. Laž je da je deblokirana FBiH. Protekle četiri godine Novalić je ostao jer HDZ nije želio imenovati Vladu “, kazao je Avdić.

Podsjetio je predsjednik i potpredsjednici FBiH imenom Vladu FBIH, a da je ta odredba i dalje na snazi ​​danas.

"Schmidt nije promijenio što znači da ćemo imati takvu blokadu, ako je bilo koja partija koja ima dvotrećinsku većinu u nekom od klubova konstitutivnih naroda tako bude odlučila. Izbor predsjednika FBiH – Schmidt je promijenio način izbora. Izabrat će se tri kandidata – Bošnjak, Srbin i Hrvat, oni odlučuju ko će biti predsjednik. Ako se ne odluči da onda treba uraditi Predstavnički dom, a šta ako ne bude većine u tom domu, onda nema predsjednika FBiH", rekao je Avdić.

Kazao je kako smo dobili aparthejd jer 16.000 sarajevskih Hrvata daje jednog delegata u Dom naroda FBiH, a puno manji broj Hrvata iz Hercegovine daje više delegata.

"Schmidt je pričom o deblokadi maskirao ono što je uradio. Do sada je jedan treći delegat u klubu naroda mogao predložiti imenovanje predsjednika FBIH. A sad taj broj sa 6 diže na 11 a, broj delegata na 23. Više nije trećina, nego polovina potrebnih potpisa za prijedlog kandidatura za predsjednika FBiH”, naveo je Avdić.

Kaže da ovim izmjenama političke partije iz Sarajeva gube motiv da se pripadnici drugih naroda stavljaju na listu.

"Sve se može blokirati. Ustavni sud BiH može poništiti odluke visokih predstavnika. Nadam se da će neki dužnosnik imati hrabrosti da podnese apelaciju. Imate slučaj 'Komšić', apelaciju koju je podnio Ustavnom sudu. Tada je Sud odlučio da se ne može uskratiti Ostalima da budu kandidati za predsjednika ili potpredsjednika FBiH. Dakle, proglasio je neustavnu odredbu kojom su se birali predstavnici konstitutivnih naroda u Predsjedništvo FBiH. Schmidt je propisao neustavnu odredbu i stavio je u svoju nametnutu odluku. Direktno je protiv Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava", naveo je Avdić.

Smatra se kako 'Schmidtu još samo fali članska karta HDZ-a'.

Podsjetio je da je Vlada Andreja Plenkovića 2020. godine uručila Christianu Schmidtu odličje – Red Ante Starčevića.

"Ne ulazim u to što Hrvatska nije oduzela Red od ratnih zločinaca Prlića i Kordića. Pitao sam Schmidta da li će se vratiti na odlikovanje koje dijeli s ratnim zločincima. On je kazao nek Hrvatska oduzme, a on se nije odrekao. Imamo čovjeka za koju hrvatsku Vlada kaže da je s njim „diskretno mjesecima dogovarala izmjene Izbornog zakona". Ako je sve ispravno zašto je onda diskretno. Radili su u nekoj sivoj zoni. Schmidt kaže da je proveo presudu 'Ljubić' ja ću reći da laže. U presudi Ustavnog suda Schmidt ne nameće drugu odredbu kojom će se vršiti način raspodjele delegata, već kaže „sad podižemo sa 17 na 23, a CIK“. će na temelju popisa iz 2013. vršiti raspored“.nije promijenio odredbu koju je Ustavni sud proglasio neustavnom, on je promijenio Ustav BiH, ugradio HDZ”, pojasnio je Avdić zaHayat .

Kaže kako je Schmidt napravio još jednu grešku.

"U FBiH će se sada formirati izvršna vlast na temelju popisa iz 1992. sve dok se Aneks 7 ne provede. Prema tom popisu Hrvati imaju 5-6 mjesta. Ako primijenite popis iz 2013. Hrvati gube ministra, ja nisam za to. Ali ako primjenjujete na Vladu FBiH popis iz 1991. da bi sačuvali mjesto, au Parlamentu koristite popis iz 2013. onda to radite za HDZ”, kazao je Avdić.

Naveo je kako će se sada Zapadnohercegovački kanton pitati više nego naprimjer Tuzlanski.

"600.000 ljudi u TK ne vrijedi kao 100.000 u ZHK. Javnost nije svjesna šta je Schmidt nametnuo. Za svaki naredni saziv Doma nraoda bit će bitka za klub Bošnjaka da dođe do brojke 13, jer kad imate 13 onda možete formirati vlast. Imate situaciju da političke partije iz Sarajeva neće stavljati Srbe i Hrvate na vrh svojih lista jer se Hrvat iz Kantona Sarajevo ne pita ništa kad uđe u Dom naroda. Od kantonalnih skupština će praviti mjesta gdje će samo sjediti Bošnjaci, da li želimo takvu državu? Srbi i Hrvati koji su za BiH bit će protjerani iz političkog života, a Srbi i Hrvati koji ne žele BiH imati će bolju poziciju”, rekao je Avdić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...