KOMENTAR BIVŠEG UKRAJINSKOG AMBASADORA: "Raketiranje Kijeva je odraz nemoći u konvencionalnom ratu sa vojskom Ukrajine"

U Kijevu, u centru grada, ruska raketa raznijela je dječje igralište. Pored stoji oštećen spomenik ocu ukrajinske nacije Tarasu Ševčenko, a sa druge strane oštećen muzej, gdje je sabrana najbolja zbirka radova poznatog ruskog slikara Andreja Šiškina. Dvjesto metara dalje, još jedna raketa u centru grada ubila je pet i ranila 40 ukrajinskih građana koji su krenuli na posao jednom od glavnih ulica Kijeva. Raketa je oštetila i njemački konzulat i neke prostorije predstavništva EU u Ukrajini.

  • Evropa

  • 10. Okt. 2022  10. Okt. 2022

  • 1

Piše: Oleksandr LEVČENKO (Antena M)

Jutros je Ruska Federacija zasula raketama više od deset ukrajinskih gradova, ispalivši 75 krstarećih i balističkih projektila, kojima su gađali isključivo civilne objekte i zgrade.

To je najveći raketni napad od početka ruske agresije protiv Ukrajine 24. februara. Ima puno poginulih i ranjenih ukrajinskih civila. Ovo je sve desilo na Međunarodni dan mentalnog zdravlja, ali kremaljski mentalni bolesnici izgleda na svoj način odlučili su ga obilježiti.

Poslije ovog akta ratnog zločina genocidnog karaktera postalo je jasno zašto Vladimir Putin i njegovo političko okruženje moraju završiti na međunarodnom sudu za ratne zločine u Ukrajini, gdje bi morali dobiti doživotnu terapiju u zatvoru u Hagu i da vječno razmišljaju kako treba živjeti u ljudskom društvu i okruženju, čak i kad si ruski fašista.  

Rusija više i ne skriva svoju terorističku djelatnost, zato mora biti proglašena za zemlju sponzora terorizma na međunarodnoj razini. Moskva nema snage ratovati na kopnu u konvencionalnim bitkama dvije vojske, zato je krenula putem uništenja Ukrajinaca kao nacije sofisticiranim oružjem.

Današnje rusko raketiranje je primjer ratnog terorizma bez presedana i još nije viđeno nakon 1945. Sav civilizovani svijet mora reagovati, ne izrazima zabrinutosti, nego konkretnim čvrstim odgovorom na ovaj teroristički čin. Ukrajina, napokon, treba dobiti novo teško naoružanje i savremene sisteme protivraketne  i protivavionske odbrane, što će onemogućiti bezočna ruska bombardovanja.

Kremlj je već odavno planirao masivni raketni udara na Ukrajinu. O tome svjedoče podaci ukrajinskih obavještajnih službi još s početka mjeseca. Osim toga, Moskva ima  u planu da produži rušenje ukrajinske infrastrukture, prije svega objekata vodoopskrbe, sistema grijanja i napajanja strujom domova ukrajinskih građana. Putin želi da zimus oduzme Ukrajincima grijanje, struju i vodu da bi umirali u teškim uslovima.

Civilizovani svijet ne može stajati po strani i gledati kako ginu civili zemlje osnivača UN i mnogih drugih međunarodnih institucija. Kijev pod hitno mora dobiti sisteme protivavionske i protivraketne odbrane dugog dometa, što bi dalo mogućnost da se bolje brane objekte ključne važnosti za civilno stanovništvo od udara ruskih balističkih i krstarećih raketa. Postojeći zastarjeli ukrajinski sistem protivraketne odbrane srušio je 55% ispaljenih ruskih raketa, a potreban je nivo 90-95%.

Ruska okupatorska vojska niže poraze na poljima bitaka na istoku i jugu Ukrajine, zato je Kremlj odlučio da sije strah među stanovnicima Ukrajine kako bi eventualno dobio bolju poziciju u pregovorima o završetku rata.

Svojima terorističkim napadima Moskva želi uplašiti ne samo Kijev, nego i sve međunarodno civilizovano društvo. To je izazov za čitav normalan svijet od kremaljskih bolesnika, koji razmišljaju u kategorijama straha, masovnih ubistava civila, uništenja kulturnih dobara.

U Kijevu, u centru grada, ruska raketa raznijela je dječje igralište. Pored stoji oštećen spomenik ocu ukrajinske nacije Tarasu Ševčenko, a sa druge strane oštećen muzej, gdje je sabrana najbolja zbirka radova poznatog ruskog slikara Andreja Šiškina. Dvjesto metara dalje, još jedna raketa u centru grada ubila je pet i ranila 40 ukrajinskih građana koji su krenuli na posao jednom od glavnih ulica Kijeva. Raketa je oštetila i njemački konzulat i neke prostorije predstavništva EU u Ukrajini.

Putin postaje gori od Hitlera. Vladajuća ideologija rusizma nije manje opasna nego nacizam tridesetih i prve polovice četrdesetih godina prošlog vijeka.

Ponavljam zato - civilizovani svijet mora odlučno reagirati i djelovati. Svi zajedno možemo zaustaviti Z-lo koje Moskva produkuje i sije u Ukrajini, da bi ga kasnije prenijela na druge evropske zemlje. Putin će biti zaustavljen tamo gdje će ga zaustaviti oružane snage Ukrajine, kojima je jako potrebno savremeno naoružanje. Vrijeme za premišljanje već odavno je prošlo. Rusizam je nova smeđa političko-epidemiološka zaraza za moderni svijet, puno gora od svih postojećih bolesti i moramo je stopirati. Vakcina za ovu zarazu sada se priprema u Ukrajini. Da bih bilo dosta porcija za vakcinaciju cijelog svijeta, moramo dezinficirati glavni centar širenja zaraze u Moskvi. A to je puna politička izolacija Kremlja, isključenje Moskve iz svih međunarodnih institucija i proglašenje Rusije zemljom sponzorom terorizma, potpuna vojna i finansijska potpora Ukrajini kao svojevrsnom sanitarcu za uništenja zaraze. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...