INSTITUT ZA RAT UPOZORAVA: Rusija vozovima prebacuje oružje iz bjeloruskih skladišta

Ukrajina je također izjavila da je Rusija prije dva dana rasporedila 32 drona Shahed-136 u Bjelorusiji te da će ih rasporediti još osam do petka, zaključuje institut.

  • Evropa

  • 12. Okt. 2022  

  • 1

Institut za rat objavio je kako Rusija vjerovatno izvlači municiju i drugi materijal iz bjeloruskih skladišnih baza, što je aktivnost nespojiva s planiranjem velikog ruskog i bjeloruskog kopnenog napada na Ukrajinu. Glavna vojna obavještajna uprava Ukrajine jučer je izvijestila da je vlak s 492 tone streljiva iz grada Gomela stigao na željezničku stanicu Kirovskaja na Krimu, no nije poznato kada točno.

Objavili su također da Bjelorusija planira poslati dodatnih 13 vlakova s oružjem, opremom, streljivom i drugim neodređenim materijalom iz pet različitih bjeloruskih baza na željezničke postaje Kamenska i Marčevo u Rostovskoj oblasti. Geolokacijom je, piše institut, utvrđeno da najmanje dva bjeloruska vlaka prevoze tenkove T-72 i vojne kamione Ural u Minsku i lansere raketa zemlja-zrak Tor-M2 u Oršu.

"Kretanje bjeloruske opreme u Rusiju pokazuje da ruske i bjeloruske snage vjerojatno neće uspostaviti područja okupljanja u Bjelorusiji. Bjeloruska oprema i opskrba Krimu i Rostovskoj oblasti pokazuju da su ruske snage manje uvjerene u sigurnost ruskih kopnenih komunikacijskih linija koje prolaze kroz sjevernu i zapadnu Lugansku oblast s obzirom na tamošnju ukrajinsku protuofenzivu", stoji u analizi instituta.

Ukrajina, poručuju, nije uočila nikakvo formiranje vojnih skupina u Bjelorusiji te je malo vjerojatno da će Rusija i Bjelorusija napasti Ukrajinu s bjeloruskog teritorija.

"Neovisno o tome, Bjelorusija materijalno podržava Rusiju i pruža njezinim vojnicima utočišta iz kojih mogu napasti Ukrajinu. Ruske snage u ponedjeljak pogodile su Kijev bespilotnim letjelicama Shahed-136 lansiranim s bjeloruskog teritorija". poručuju iz instituta.

Ukrajina je također izjavila da je Rusija prije dva dana rasporedila 32 drona Shahed-136 u Bjelorusiji te da će ih rasporediti još osam do petka, zaključuje institut.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...