KRAJ PRIČE: Kompanija Ivice Todorića izbrisana iz sudskog registra…

Time je, ocjenjuje se u saopćenju, “uspješno okončan jedan od najvećih svjetskih postupaka restrukturiranja kroz stečaj, koji je kao takav i međunarodno prepoznat, a sam postupak je dobio pravni legitimitet u Europskoj uniji, Velikoj Britaniji, SAD-u i Švicarskoj”.

  • Regija

  • 13. Okt. 2022  

  • 1

Fortenova grupa je u četvrtak objavila da je završen postupak vanredne uprave u Agrokoru, a Agrokor d.d. je izbrisan iz Sudskog registra, javlja Hina.

“Prema objavljenom pravomoćnom rješenju Trgovačkog suda u Zagrebu završen je postupak izvanredne uprave u Agrokoru, a Agrokor d.d. je izbrisan iz Sudskog registra”, saopćeno je iz Fortenove.

Pritom se navodi da je Trgovački sud u Zagrebu rješenjem od 19. jula 2022. utvrdio da se pravovaljanim pripajanjem 46 neodrživih društava dužniku Agrokor d.d. kao preuzimatelju, nagodba vjerovnika Agrokora smatra provedenom, a nad dužnikom Agrokor d.d. završava postupak vanredne uprave.

Time je, ocjenjuje se u saopćenju, “uspješno okončan jedan od najvećih svjetskih postupaka restrukturiranja kroz stečaj, koji je kao takav i međunarodno prepoznat, a sam postupak je dobio pravni legitimitet u Europskoj uniji, Velikoj Britaniji, SAD-u i Švicarskoj”.

“Tijekom postupka izvanredne uprave prezaduženi Agrokor je, iako u bankrotu, nastavio s poslovanjem, a u procesu su očuvane sve operacije i puna zaposlenost. Sustav je u tom trenutku na području jugoistočne Europe zapošljavao više od 50.000 ljudi i njegova bi propast, zbog utjecaja na tisuće povezanih kompanija, uzrokovala ozbiljne negativne posljedice u gospodarstvima Hrvatske i svih zemalja regije”, ističe se u saopćenju.

Postupak vanredne uprave u Agrokoru započeo je 10. aprila 2017. i njime je bilo obuhvaćeno ukupno 77 Agrokorovih kompanija. Ukupan dug kompanije je u tom trenutku iznosio 56 milijardi kuna (12,5 milijardi KM, op. „SB“), omjer duga i dobiti iz operativnog poslovanja bio je oko 30 puta, a na računima kompanija je bilo svega šest kuna, podsjeća se u saopćenju.

Dodaje se da su u samo godinu dana vanredni povjerenik Fabris Peruško i njegov tim normalizirali poslovanje te završili pregovore o nagodbi vjerovnika, koja je s više od 80 posto glasova vjerovnika izglasana u srpnju 2018. godine, a njezina pravomoćnost potvrđena u oktobru 2018. godine.

Kao najvažniji rezultat postupka izvanredne uprave iz Fortenove, uz postignutu nagodbu i očuvane poslovne operacije, izdvajaju činjenicu da su “još tijekom postupka dugovi 2.400 mikro i malih dobavljača plaćeni u potpunosti, dok su ostali vjerovnici namireni u prosjeku 60 posto”.

Pritom su, kako se navodi, sva plaćanja dobavljača i ukupan trošak stabiliziranja urušenog poslovanja podmireni iz poslovanja i imovine Agrokora, bez trošenja novca poreznih obveznika RH.

Postupak vanredne uprave, podsjećaju iz Fortenove, dobio je i međunarodnu pravnu zaštitu, a međunarodna financijska struka ga je nagradom TMA proglasila jednim od najboljih procesa restrukturiranja u svijetu 2018. godine.

Prestankom postojanja Agrokora Fabrisu Perušku prestaju ovlasti i dužnosti vanrednog povjerenika iz članka 12. Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, odnosno njegova prava i obveze organa dužnika i ovlast zastupanja.

“S pravom možemo biti ponosni na zaključenje jednog od najvažnijih gospodarskih procesa ikada vođenih u Hrvatskoj, s utjecajem na cijelu regiju. Proces je bio izazovan i kompleksan, opseg posla ogroman, a rokovi kratki. U vrlo teškim pregovorima o nagodbi morali smo pomiriti često dijametralno suprotstavljene interese vjerovnika. U pokušajima da dođemo do dogovora koji će svima biti prihvatljiv bilo je napetosti, odricanja i kompromisa. Na koncu je visoki postotak s kojim su vjerovnici na ročištu podržali nagodbu, a potom i sve ono što smo napravili kasnije u transformaciji kompanije prema Fortenova grupi, pokazalo da smo imali znanje i odlučnost potrebne za upravljanje ovim kompleksnim procesom”, istaknuo je u saopćenju član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...