ŽELJE SU JEDNO, A POLITIČKA STVARNOST DRUGO: “Kada vam kažu da se na nivou BiH ne može formirati vlast bez HDZ-a BiH, znajte da ne govore istinu”

Entitetska većina iz Republike Srpske je pet. SDS, PDP i Nebojša Vukanović imaju tačno toliko zastupnika u Parlamentu BiH. Dakle, postoji entitetska većina bez SNSD-a Milorada Dodika. Čak nije potreban ni SDA-ov zastupnik iz RS-a

  • Mini market

  • 13. Okt. 2022  13. Okt. 2022

  • 4

Piše: Avdo AVDIĆ (Oslobođenje)

Procedure su osnov za formiranje vlasti. Želje su jedno, mogućnosti drugo. A politika je nešto treće. Kada vam kažu da se na nivou Bosne i Hercegovine ne može formirati vlast bez HDZ-a BiH, znajte da ne govore istinu. Vijeće ministara BiH se može formirati bez HDZ-a. Ustvari, vlast na nivou Bosne i Hercegovine se može formirati bez svih, pojedinačno. Nije nužna ni SDA, ni Trojka, ni SNSD, niti DF. Svi mogu koalirati sa svima. I svi mogu igrati protiv svih.

Mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH imenuje Predsjedništvo BiH. Ne postoje prepreke da se odluka o mandataru donese preglasavanjem. Dakle, Denis Bećirović i Željko Komšić mogu preglasati Željku Cvijanović. Kao što Komšić i Cvijanovićeva mogu preglasati Bećirovića. Ili, pak, Bećirović i Cvijanovićeva Komšića. To znači da istovremeno iz Vijeća ministara BiH ne mogu biti izbačeni SDP i DF. Niti istovremeno mogu biti izbačeni SNSD i SDP. Sada idemo prema Parlamentu. Vijeće ministara BiH se potvrđuje samo u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Za imenovanje Vijeća ministara nije potrebno glasanje Doma naroda PSBiH. Ali je za izglasavanje potrebna entitetska većina. Iz FBiH entitetsku većinu čini 10 zastupnika. Iz RS-a je potrebno pet ruku. Pa, da vidimo koje su sve mogućnosti.

Prema nepotpunim rezultatima iz Republike Srpske će u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ući pet opozicionih zastupnika, jedan SDA-ov koji se predstavlja kao Pokret za državu. Ostalih osam pripada SNSD-u i njegovim tradicionalnim partnerima. Entitetska većina iz Republike Srpske je pet. SDS, PDP i Nebojša Vukanović imaju tačno toliko zastupnika u Parlamentu BiH. Dakle, postoji entitetska većina bez SNSD-a Milorada Dodika. Čak nije potreban ni SDA-ov zastupnik iz RS-a.

U Federaciji BiH rezultati se još broje i glasovi koji su pristigli putem pošte mogu utjecati na konačne rezultate. No, izvjesno je da će SDA imati najmanje 8 državnih zastupnika, SDP najmanje četiri, DF najmanje tri, NiP najmanje tri, HDZ najmanje četiri, NES vjerovatno dva, koliko i Naša stranka. Situacija se može promijeniti tako da SDP izađe na pet zastupnika, koliko i HDZ. No, to direktno ovisi o tome da li će Fuad Kasumović iz izborne jedinice koja obuhvata Ze-do i SBK osvojiti direktni mandat, te da li će jedna od ove tri partije, HDZ, PDA ili SDP, iz izborne jedinice Tuzla dobiti direktni mandat. No, prema posljednjim podacima CIK-a, SDA ima osam mandata (plus jedan iz RS-a), SDP pet, DF tri, NiP tri, HDZ pet, a NES i Naša stranka po dva, što je ukupno 28 mandata iz Federacije BiH. Prema ovim rezultatima, moguća je koalicija bez SNSD-a i HDZ-a. Recimo, Komšić i Bećirović imenuju mandatara, kojeg u Parlamentu potvrđuju SDP, SDA, DF, NiP, NES, Naša stranka, SDS, PDP i Nebojša Vukanović. Ova bi koalicija imala ukupno 29 ruku u Predstavničkom domu PSBiH, što je više od dvotrećinske većine, koliko je potrebno za promjenu Ustava BiH. Dom naroda PSBiH bio bi nebitan za imenovanje Vijeća ministara BiH, ali bi bez tog doma bilo nemoguće usvajati zakone. Pa, da vidimo kakav je odnos snaga u Domu naroda PSBiH.

Nakon OHR-ovih izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona, HDZBiH će u Domu naroda PSBiH imati sigurno četiri delegata u Klubu Hrvata. SNSD će, prema trenutnim rezultatima (ukoliko se ne rodi neki novi SDA-ov Senad Bratić), imati tri delegata u Klubu Srba. To znači da HDZ i SNSD imaju zajedno sedam od ukupno petnaest delegata. Entitetska većina iz RS-a u Domu naroda PSBiH je dva. Toliko bi delegata, prema trenutnim rezultatima, trebale imati opozicione partije iz RS-a. Entitetska većina iz Federacije BiH je četiri. Stranke sa sjedištem u Sarajevu bi, prema trenutnim rezultatima, imale šest delegata. Dakle, postojala bi entitetska većina i iz Federacije i iz Republike Srpske. HDZ i SNSD ne bi imali većinu, ali bi kvorumom mogli blokirati održavanje sjednica Doma naroda PSBiH.

Druga opcija za formiranje Vijeća ministara BiH je da se iz vlasti izbace SNSD i SDA. Komšić i Bećirović bi preglasali Željku Cvijanović, a u Predstavničkom domu PSBiH bi SDP, NiP, DF, NS, HDZ, PDP, SDS, NES i Vukanović imali 25 ruku. To je potrebna većina za imenovanje Vijeća ministara BiH u kojem ne bi bili SDA i SNSD. Većina bi postojala i u Domu naroda, jer bi SDA i SNSD, u najboljem slučaju po njih, imali ukupno šest delegata. A većina je, rekosmo, osam.

Treća opcija je izbacivanje SDA i opozicije iz RS-a. Mandatara bi u tom slučaju imenovali Komšić, Cvijanović i Bećirović. U Parlamentu bi bila većina koju bi činili SDP, DF, NiP, SNSD, NES, NS i HDZ. U tom bi slučaju većinu činilo 28 zastupnika (dvotrećinska većina). U Domu naroda bi uz tu koaliciju bilo deset delegata. Ovoj opciji treba dodati i slučaj izbacivanja DF-a iz vlasti. Bećirović i Cvijanović bi preglasali Komšića, a većina bi ostala na 25 u Predstavničkom domu PSBiH.

Četvrta opcija je izbacivanje stranaka Trojke pojačane NES-om. Komšić i Cvijanović bi preglasali Bećirovića, a koaliciju bi činili HDZ, SNSD, SDA i DF. Koalicija bi imala 25 zastupnika u Predstavničkom domu, te deset delegata u Domu naroda PSBiH.

Nijedna stranka, dakle, nije nezaobilazna za formiranje Vijeća ministara BiH. No, želje su jedno, a politička stvarnost drugo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...