BRITANSKO MINISTARSTVO ODBRANE OBJAVILO IZVJEŠTAJ OBAVJEŠTAJACA: Ruska vojska pokrenula ofenzivu u...

Međutim, njihov cjelokupni operativni plan je potkopan ukrajinskim pritiskom na sjevernom i južnom boku, te velikim nedostatkom municije i ljudstva - zaključuju Britanci u tom izvještaju.

  • Evropa

  • 14. Okt. 2022  

  • 0

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je izvještaj obavještajaca koji danas govore o ruskoj ofanzivi kod grada Bahmuta u Donjeckoj oblasti, navodi Sky News.

U posljednja tri dana, proruske snage su taktički napredovale prema središtu grada Bahmuta u Donjeckoj oblasti.

Dijelovi Drugog armijskog korpusa te proruske milicije Luganske regije vjerojatno su napredovali u sela Opjtine i Ivangrad južno od grada - pišu Britanci u svom izvještaju.

Navodi se da su to rijetka ruska napredovanja od početka ljeta.

- Od početka jula bilo je malo naselja koje su zauzele regularne ruske ili separatističke snage, ako ih uopće ima - dodaje se u obavještajnom izvještaju. "Međutim, snage predvođene privatnom vojnom kompanijom Wagner postigle su neke lokalizirane uspjehe u Donbasu:."

- Wagner trupe su vjerojatno i dalje snažno uključene u borbe u Bahmutu - pišu Britanci.

Navodi se da Rusija vjerojatno gleda na zauzimanje Bahmuta kao na uvod za napredovanje na gradsko područje Kramatorsk-Sloviansk koje je najznačajnije naseljeno središte Donjecke oblasti, a koje drži Ukrajina.

Rusija nastavlja s provođenjem ofanzivnih operacija u centralnom Donbasu i vrlo sporo napreduje.

Međutim, njihov cjelokupni operativni plan je potkopan ukrajinskim pritiskom na sjevernom i južnom boku, te velikim nedostatkom municije i ljudstva - zaključuju Britanci u tom izvještaju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...