MACRON NAORUŽAVA RUSKOG SAVEZNIKA NA BALKANU: Srbija kupuje borbene avione od Francuske, probni letovi već obavljeni

U tekstu se ističe da jačanje francusko-srpskih veza ne odgovara svima unutar tamošnje vojske, ali da postoje tabor “pragmatičara” koji podržava Emmanuela Macrona i koji vjeruje da Vučićev režim može biti glavni faktor stabilnosti na Balkanu.

  • Regija

  • 14. Okt. 2022  14. Okt. 2022

  • 2

Francuska trenutno pregovara o prodaji dvanaest borbenih aviona Srbiji, a već su obavljeni probni letovi, saopštili su francuski mediji.

Prema informacijama do kojih je došao francuski medij Liberation.fr, predstavnici preovropskih snaga zabrinuti su zbog, kako navode, jačanja ekonomskih odnosa zbog činjenice da Srbija ne sprovodi demokratske reforme i da tone u autoritarizam. To je, kako navodi autor teksta, imidž koji je izgradio srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

"Emmanuel Macron i njegov kolega Aleksandar Vučić snažno se rukuju, skoro zagrljeni, lica razmaknutih nekoliko centimetara. Scena se odvija u Praškom dvorcu 6. oktobra, u okviru prvog samita Evropske političke zajednice koji okuplja lidere 44 zemlje. 'Kao i uvijek, gdje god da se sretnemo, topao susret sa prijateljem', napisao je predsednik Srbije uz objavu fotografije na Instagramu.

U diplomatskim krugovima, navodi se da je odnos između njih dvojice postao odličan nakon posjete Emmanuela Macrona Beogradu u julu 2019. Kao znak ovog dobrog razumijevanja, Francuska trenutno pregovara o prodaji dvanaest novih Rafala Srbiji", navodi se na sajtu ovog medija.

Prema infromacijama portala Liberation, razgovori su veoma napredovali i u julu su obavljeni probni letovi.

"Srbija bi tada postala sedma zemlja koja je kupila Rafal avion u svijetu i treća u Evropi, poslije Grčke i Hrvatske. Hrvatska, rival Beograda još iz jugoslovenskih ratova, potpisala je ugovor o nabavci dvanaest polovnih Rafala 2021. godine, nakon čega su Srbi poželjeli isto, ali bolje, odnosno nove letjelice”, navodi se u tekstu.

Dalje se ističe da su od 2019. godine, porudžbine oružja iz Beograda naglo porasle.

“U najnovijem izvještaju Ministarstva oružanih snaga o izvozu naoružanja među pet velikih uspjeha iz 2021. godine pominje se set ugovora koji uključuje posebno 10 helikoptera H145M, radara, odbrambenih sistema zemlja-vazduh i radio stanica za Srbiju", navodi se u tekstu.

Liberation ističe da je pomenuto partnerstvo pod znakom pitanja uslijed činjenice da Srbija odbija da uskladi svoju vanjsku politiku sa Evropskom unijom.

“Srbija se protivi sankcijama Rusiji, njenom velikom diplomatskom savezniku koji je podržava po pitanju Kosova, ove bivše srpske pokrajine koja je proglasila nezavisnost 2008. godine”, navodi Liberation.

U tekstu se ističe da jačanje francusko-srpskih veza ne odgovara svima unutar tamošnje vojske, ali da postoje tabor “pragmatičara” koji podržava Emmanuela Macrona i koji vjeruje da Vučićev režim može biti glavni faktor stabilnosti na Balkanu.

U tekstu se navodi da je njemačka europoslanica Viola von Cramon izjavila da bi voljela da Srbija više kupuje naoružanje od Francuske, a ne od Kine i Rusije. Međutim, predstavnici Francuske, kako se navodi, traže da njihova država uslovi prodaju usklađivanjem Srbije sa vanjskom politikom EU.

Ovaj francuski medij podsjeća da je po dolasku na vlast 2014. Aleksandar Vučić, kog opisuju kao bivšeg ministra autokrate Slobodana Miloševića, ugušio sve kontrolne mehanizme u državi i smanjio javne slobode.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...