KASIM TRNKA, PROFESOR USTAVNOG PRAVA: „Visoki predstavnik dovodi CIK BiH u jedan nezahvalan položaj, ponaša se kao zakonodavac..."

Postoje razne nedoumice. Od toga da li delegate rasporediti proporcionalno nacionalnoj strukturi tog kantona ili nacionalnoj strukturi stanovništva Federacije BiH u odnosu na taj kanton, te kako popuniti nedostajeće delegate, ukoliko nema dovoljno izabranih delegata?

  • Društvo

  • 18. Okt. 2022  

  • 0

Nakon odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o novom načinu popune i funkcionisanja Doma naroda federalnog Parlamenta, i dalje nije potpuno jasno kako će se nametnute izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije primijeniti u praksi.

Postoje razne nedoumice. Od toga da li delegate rasporediti proporcionalno nacionalnoj strukturi tog kantona ili nacionalnoj strukturi stanovništva Federacije BiH u odnosu na taj kanton, te kako popuniti nedostajeće delegate, ukoliko nema dovoljno izabranih delegata? Nameće se i pitanje da li se u Domu naroda mogu naći i oni koji nisu bili na izbornim listama? Problem, kako su nam kazali iz Doma naroda FBiH, očekivano, ponovno biće popuna delegatskih mjesta u Klubu Srba i Ostalih, a poznato je da je popuna ovih klubova bila problem i u ranijim sazivima. 

"Što je po mom mišljenju još kardinalna greška, jeste u tome što Ustav izričito propisuje da će se kriteriji i postupak utvrđivanja popune Doma naroda urediti zakonom, a u ovom slučaju visoki predstavnik nalaže CIK-u i dovode je u jedan vrlo neugodan položaj da se ponaša kao zakonodavac, a onda da bi to donekle popravio, kaže to ćemo zajedno raditi", navodi za BHRT profesor ustavnog prava Kasim Trnka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...