SAVJET VIZAŽISTA: Kako da se šminka ne razlije po licu

Da, bilo bi idealno kada bi mogla trajati cijeli dan, bez popravki, ali je činjenica da je ovako nešto ipak nemoguća misija.

  • Žena

  • 18. Okt. 2022  

  • 0

Ne postoji ništa gore nego kada se lijepo našminkate, a vaš makeup već nakon nekoliko sati počne se skupljati u pregibima i skidati s lica.

 

Da, bilo bi idealno kada bi mogla trajati cijeli dan, bez popravki, ali je činjenica da je ovako nešto ipak nemoguća misija.

Ipak, u skladu sa ovom potrebom, beauty industrija lansirala je posljednjih godina niz proizvoda koji obećavaju da će šminku učiniti postojanom, a vodeći među njima su setting puder i setting sprej.

Iako se na prvi pogled čini da je riječ o preparatima pomoću kojih se postiže isti efekt, među njima postoje velike razlike, a koji ćete izabrati zavisi od vašeg tipa kože i looka koji želite postići.

Puder za setovanje

alt

Puder za setovanje šminke preporučuje se kada želite postići matirajući završni finiš i najčešće se ne koriste na cijelom licu nego samo na T zoni i na području oko očiju, kako bi se korektor zadržao čitav dan na koži, a i da biste dodatno posvijetlili taj dio lica.

Ukoliko imate masnu ili kombiniranu kožu, može biti dobar izbor jer upija višak sebuma čime produžava postojanost tečne podloge.

Postoje formule na bazi talka i minerala, a među sastojcima koji se najčešće nalaze u ovim proizvodima su silicij i kukuruzni škrob.

Možete birati transparentne setting pudere kada samo želite osigurati postojanost tečne podloge ili one u boji kože ako vam je cilj da postignete dodatnu prekrivenost.

Najpopularnija nijasa među šminkerima i beauty blogerima je banana koja se dobro uklapa u gotovo sve tonove kože.

Čime ga nanijeti

U zavisnosti od toga koji efekt želite postići, puder za setovanje možete nanijeti velikom lepršavom četkicom konusnog oblika ili velikom ravnom četkom.

Prva varijanta koristi se za postizanje mekog mat izgleda i dovoljno je da nanesete tanak sloj pudera na T zonu i područje oko očiju. Za potpuno matiranje i blur efekt prikladnija je četka s ravnim vrhom kojom možete nanijeti i nešto deblji sloj setting pudera.

Sprej za setovanje

     View this post on Instagram           

A post shared by MAKEUP,CHAIR,RINGLIGHT STORE (@beautyconnoisseur_ng)

Postoje različite vrste sprejeva za setovanje šminke, a uglavnom su prilagođeni suhoj ili masnoj koži. Proizvodi za suhu kožu kreirani su tako da pruže dodatnu hidrataciju, a često sadrže i čestice koje reflektiraju svjetlost kako bi se postigao efekt zdrave i sjajne kože. Oni omogućavaju da se šminka zadrži čitav dan na licu, ali ne pružaju dodatnu prekrivenost kao setting puder.

Postoje posebne formule koje su prilagođene masnoj koži i koje pružaju mat efekt i sprečavaju pojavu neželjenog sjaja. Iako se obično misli da ovi proizvodi nisu efikasni kao puderi neke od formula, kao što je Urban Decay All Nighter Spray, imaju moć da zadrže šminku na licu čak i u ekstremnim uvjetima kao što su velike vrućine, vlaga ili izrazito niske temperature.

(Faktor)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...