NOVO MOĆNO ORUŽJE ZA UKRAJINU: Amerika šalje Kijevu raketni sistem koji štiti Bijelu kuću (VIDEO) 

Visoki američki zvaničnik izjavio je da će Kijev koristiti NASAMS za suprotstavljanje ruskim udarima u budućnosti. 

  • Svijet

  • 18. Okt. 2022  18. Okt. 2022

  • 0

SAD planiraju isporučiti Ukrajini prvu seriju Nacionalnog naprednog raketnog sistema zemlja-vazduh (NASAMS) u narednim nedjeljama, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo odbrane. 

Washington je obećao da će ojačati protivvazdušne odbrambene kapacitete Kijeva nakon što je Rusija prošle nedjelje pokrenula raketni baraž na ukrajinske civilne i vojne ciljeve te energetsku infrastrukturu, zbog, kako je nazvala, "terorističkog napada" na strateški Krimski most. 

Obraćajući se novinarima, neimenovani visoki zvaničnik Pentagona rekao je da SAD "pokušaju ubaciti prvi NASAMS u Ukrajinu u narednih nekoliko nedjelja", dodajući da su Kijevu već obezbijedile više od 1.400 Stingera. 

Prošle nedelje, SAD su obećale da će ubrzati isporuku dva od osam NASAMS-a koje su odavno obećale Kijevu. 

Velika Britanija, još jedan veliki podržavalac Kijeva, takođe se obavezala da će Ukrajini isporučiti desetine naprednih raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa (AMRAAM) kako bi pomogla u "odbrani njenog neba".  

Šta je zapravo raketni sistem NASAMS? 

NASAMS je kopneni protivvazdušni sistem kratkog do srednjeg dometa koji su razvile američka kompanija Raitheon i norveška Kongsberg Defense and Aerospace. Ovo oružje, koje ima domet od 40 km, može se koristiti protiv bespilotnih letjelica, krstarećih projektila i aviona. 

Isti sistem se koristi za zaštitu vazdušnog prostora oko Bijele kuće Washingtonu.  

Zapad je preusmjerio svoj fokus na snabdijevanje Ukrajine protivvazdušnim kapacitetima nakon masovnih raketnih udara Rusije prošle nedjelje koji su bili usmjereni na vojnu i kritičnu infrastrukturu, što je izazvalo rasprostranjene nestanke struje. Prema riječima predsjednika ruske Državne dume Vjačeslava Volodina, Ukrajina je u to vrijeme izgubila 50% svojih kapaciteta za proizvodnju energije. Napadi su uslijedili kao odgovor na smrtonosnu eksploziju na Krimskom mostu, strateškoj vezi između poluostrva i ruskog kopna, ranije ovog mjeseca. Moskva je optužila Kijev da je organizirao ovaj, "teroristički napad" na zemlju. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...