BURNO U SARAJEVU: Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, oko četvrtog sudije nije bilo suglasnosti,,,

Izborom nedostajućih sudija odblokirao bi se rad Vijeća za vitalni interes koje već godinama ne radi.

  • Vijesti

  • 19. Okt. 2022  

  • 0

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH planirano je da se izabere četvoro nedostajućih sudija u Ustavnom sudu FBiH. Vanredna sjednica je zakazana nakon što je predsjednik FBiH Marinko Čavara (HDZ BiH) sa potpredsjednicima Melikom Mahmutbegović (SDA) i Milanom Dunovićem (DF) postigao saglasnost oko tri imena za sudije i to Ajša Softić, Mirko Miličević i Branimir Orašanin.

Oko četvrtog sudije nije bilo saglasnosti pa će se Dom naroda izjašnjavati o kandidatima s liste VSTV-a.

Govoreći o vanrednoj sjednici Doma naroda FBiH delegat SDA Jasmin Duvnjak očekuje da će napokon biti podržano imenovanje nedostajućih sudija u Ustavnom sudu FBiH i smatra da treba pokazati političku odgovornost te riješiti ovo važno pitanje nakon što je tri kandidata, od nedostajućih četiri, predložio predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Duvnjak smatra da Dom naroda, prema Schmidtovoj odluci, bira četvrtog sudiju, kao i da kandidat treba da bude iz reda bošnjačkog naroda, i to najkvalitetniji i najreferentniji iz grupe 'odličnih' prema rangiranju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Napomenuo je da je jedan sudija ranije otišao u penziju, a bio je iz reda Bošnjaka.

Izborom nedostajućih sudija odblokirao bi se rad Vijeća za vitalni interes koje već godinama ne radi.

U januaru 2023. godine u penziju odlazi sutkinja Kata Senjak zbog čega je potrebno omogućiti normalno funkcionisanje Ustavnog suda FBiH.

Današnja sjednica bit će praktičan primjer izmjena Ustava FBiH koje je nametnuo Christian Schmidt, a prije nego se Dom naroda bude popunjavao po novim pravilima i povećanom broju delegata u sva četiri kluba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...