LJEVICA UZVRAĆA UDARAC: Nermin Nikšić i Željko Komšić - historijska šansa da ljevica opet "udari" jako...

Uz to "crvena Tuzla“ je u međuvremenu pozelenila, a SDP je u Sarajevu tek treća partija po broju glasova, sa ne tako uvjerljivom razlikom u odnosu na Stranu za BiH i Našu stranku. 

  • Politika

  • 19. Okt. 2022  19. Okt. 2022

  • 25

Uzburkali su se stranački duhovi nakon što su mediji prenijeli izjavu Nermina Nikšića kojom više eksplicitno ne zatvara vrata za koaliciju sa SDA. Nezasluženo ovo je izazvalo najveću pažnju medija, jer se stvara politička hajka protiv SDA, zbog čega promiče puno važnija stvar, a to je prilika da se napokon politička scena u FBiH i na državnom nivou podjeli na nacionalne i građanske partije, piše "Ljudski.ba".

Nekako očekivano većina medija nije iz gostovanja Nikšića na N1 kao bitno izvukla njegov stav o mogućoj koaliciji sa DF-om. Brojke govore da ove dvije partije imaju još jednu istorijsku šansu potpuno oživiti građansku ideju države i stvoriti snažan blok kontra nacionalnih partija.

-Razgovarao sam sa Komšićem. Opredijelili smo se da sačekamo konačne rezultate izbora. On je nezadovoljan nekim stvarima. Ostavio je prostora, barem na kantonalnom nivou, da se ta saradanja razvija. Nismo mi na suprotnim stranama. DF je prošli put odlučio da ide sa SDA. Možda se drugačije odluče ovaj put, rekao je Nikšić.

SDP je imao snage za razliku od partnera iz Trojke oduprijeti se željama HDZ-a da dobije Izborni zakon po svojoj mjeri. Nakon Schmidtovih intervencija u Izborni zakon i Ustav F BiH odgovornost SDP-a se čini većom jer bi se mogli naći na strani čekića kojim se zakucavaju posljednji ekseri u mrtvački sanduk za građansku BiH.

Partnerstvom SDP-a i DF -a stvorio bi se blok jednako, a ponegdje i snažniji od SDA što bi probudilo nadu da BiH ipak neće biti vječno podijeljena u torove. Ovo posebno nakon što je Pokret za državu uz silne napore pojedinih SDP-ovih partnera iz „Republike Sarajevo“ vratio dašak građanske ideje u RS.

Ne mora SDP u opoziciju kako to populistički na društvenim mrežama plasira za mene uvaženi doktor Dragan Stevanović koji „nikad ne bi napustio  partnere koji me nisu prevarili ,bez obzira što se u mnogo čemu ne slažemo, te ih zamjenio za partnera koji me dva puta  pošteno prevario“.

Brojke pokazuju da građanska opcija konačno može samostalno parirati željama SDA. Na državnom nivou SDP i DF imaju nekoliko hiljada manje glasova od SDA, ali su na nivou FBiH prebacili SDA. 

Brojke su neumoljive, SDP i DF bi u toliko važnom Sarajevu za Nermina Nikšića da je u njega morao za predsjednika SDP-a dovesti Hercegovca bili znatno snažniji od SDA i mogli bi diktirati uslove formiranja vlasti, kao i partnere. Koalicija SDP-a i DF-a i u ostalim kantonima ima veliku snagu  i garantuje kontinuitet djelovanja od Predsjedništva BiH do kantona. Ako se već svi pozivaju da u Predsjedništvu BiH građanske opcije imaju dva svoja člana bez saradnje po vertikali to ostaje samo populistička priča.

Naravno, nije samo do SDP-a, važno je šta misli i lider DF-a Željko Komšić. Iako su njegovom DF-u SDP-ovi partneri predviđali nestanak desilo se suprotno. Pokazalo se da su građani shvatili i nagradili opredijeljenost DF-a ka spašavanju države po cijenu ulaska u smrtno opasni zagrljaj sa SDA.

Ko prati ozbiljnije politiku svjestan je da se dodatni prostor za vračanje SDP-a i DF-a na pravu stranu otvara i činjenicom da Nermin Nikšić neće više biti predsjednik SDP-a. Ne tako davno bila je ponuda od strane Komšića da se dvije stranke ujedine ali da on i Nikšić ne mogu biti predsjednici. Nikšiću to tada nije bilo prihvatljivo.

Vratimo se na brojke, one su neumoljive. Bez obzira na dobar izborni rezultat SDP je suočen sa sve manjim brojem glasova birača. Za 30- etak hiljada glasova trenutno su veći od DF-, na nivou BiH i FBiH. Uz to "crvena Tuzla“ je u međuvremenu pozelenila, a SDP je u Sarajevu tek treća partija po broju glasova, sa ne tako uvjerljivom razlikom u odnosu na Stranu za BiH i Našu stranku. 

Od Trojke je u Sarajevu najviše profitirao NIP. To može biti alarm za SDP da bi koaliranje na višim nivoima vlasti po principu iz Sarajeva za četiri godine imalo pogubne posljedice po stranku. S tim bi se u potpunosti ugasila nada da građanske stranke opet mogu biti važan, ako ne i presudan faktor u kreiranju budućnosti BiH, piše "Ljudski.ba".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...