DUVNJAK O IMENOVANJU SUDIJA USTAVNOG SUDA: "Nismo dobili adekvatan odgovor od Čavare zašto je ovaj predmet držao u ladici tri godine"

Duvnjak je opredjeljenja da bi Dom naroda danas trebao izabrati i devetog sudiju, za kojeg predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH nisu postigli saglasnost te nisu mogli predložiti ime.

  • Politika

  • 19. Okt. 2022  19. Okt. 2022

  • 0

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Jasmin Duvnjak izjavio je da imenovanje troje sudija Ustavnog suda FBiH, koje je potvrdio Dom naroda na današnjoj sjednici, nije stvar političkog dogovora.

"Nismo baš dobili adekvatan odgovor od predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare zašto je ovaj predmet držao u ladici tri godine i zašto je vršena ovakva opstrukcija blokiranja funkcionisanja Ustavnog suda FBiH. Mi smo danas jasno dali podršku potvrđivanja odluke za izbor troje sudija zato što smatramo da ne smijemo biti kočničari u Federaciji BiH, već moramo ojačati kapacitet Ustavnog suda FBiH, koji sada radi sa pet od devet sudija. Sa današnjom odlukom imat će najmanje osam sudija" – kazao je Duvnjak.

Što se tiče samog funkcionisanja Ustavnog suda FBiH naglasio je da je veoma zanimljivo da “počesto oni koji se najviše zaklinju u vitalni nacionalni interes i s pravom štite svoj i druge narode u FBiH, su ovom opstrukcijom, tri godine držali u blokadi Vijeće za zaštitu vitalnog interesa i samim tim u Federaciji nije mogao da funKcioniše taj mehanizam za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa”.

Duvnjak je opredjeljenja da bi Dom naroda danas trebao izabrati i devetog sudiju, za kojeg predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH nisu postigli saglasnost te nisu mogli predložiti ime.

"Taj deveti sudija Ustavnog suda FBiH treba da bude kandidat iz reda bošnjačkog naroda i to iz skupine najbolje ocijenjenih",  rekao je Duvnjak za Fenu. 

S obzirom na to da prijedlog za još jednog nedostajućeg sudiju nije dostavljen Domu naroda, delegati će se u nastavku sjednice izjasniti o jednom najviše ranigiranom kandidatu sa lista kandidata VSTV-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...