KOLUMNA AVDE AVDIĆA: "Dodikov srednji prst i vila na Dedinju pali u zaborav"

Svaki put je do sada Vučićeva Srbija odbijala bh. pravosuđu dostaviti dokumentaciju koja bi Dodika mogla odvesti na optuženičku klupu. Ali svaki put je do sada Aleksandar Vučić među prvima čestitao Miloradu Dodiku na izbornoj pobjedi.

  • Mini market

  • 19. Okt. 2022  19. Okt. 2022

  • 0

Piše: Avdo AVDIĆ (Oslobođenje)

Tri glavna državna tužioca su se promijenila, ali situacija u predmetu vila Milorada Dodika je ostala nepromijenjena. Istraga je u toku već punih sedam godina. Bilo je hapšenja, bilo je saslušavanja, bilo je ispitivanja, bilo je ponovljenih ispitivanja, ali tužilačka odluka nikad nije donesena. U početku bijaše samo jedan tužilac. Onda je došlo pojačanje, ali “intenzivna istraga” nikad nije okončana.

NOVI TUŽIOCI, ISTA PRAKSA

Predmet je, da se poslužim rječnikom bh. pravosudne zajednice, formiran 2015. godine. Tužilaštvom BiH tada je još upravljao Goran Salihović. S obzirom na protok vremena, red je podsjetiti na činjenicu da Salihović već šest godina nije glavni državni tužilac. Nekoliko mjeseci nakon “formiranja predmeta” postupajući tužilac Mirza Hukeljić prvo je naredio pretresanje Pavlović banke (januar 2016), a malo zatim i hapšenje Slobodana Pavlovića, bijeljinskog biznismena u čijoj je banci Milorad Dodik (navodno) podigao kredit za kupovinu vile na Dedinju.

U novinskim arhivama još postoji vijest da je Sud BiH 13. februara 2016. godine odredio pritvor Slobodanu Pavloviću i ostalim osumnjičenim za pranje novca kojim je Milorad Dodik kupio kuću. Od tog dana nije prošlo ni sedam dana, a već je došla nova vijest - Slobodanu Pavloviću, Petru Laziću, Ljiljani Garić i Blagi Blagojeviću ukinut pritvor. Ukratko, sudsko vijeće je prihvatilo Pavlovićevu žalbu na odluku o pritvoru i prvostepena odluka je preinačena. Od tog trenutka više nikad niko nije uhapšen zbog slučaja vila.

Slobodanu Pavloviću su određene mjere zabrane. Iste godine, 2016. dakle, tadašnji glavni tužilac Goran Salihović je suspendiran, a nedugo potom i razriješen zbog sumnjivih odluka o istragama. Umjesto njega na čelo Tužilaštva BiH došla je Gordana Tadić, ali praksa se nije promijenila.

”Tužiteljstvo BiH ovim putem obavještava Sud BiH da nije donijelo konačnu tužiteljsku odluku u ovom predmetu, te da je istraga još uvijek otvorena. U pogledu za navedeno Tužiteljstvo obavještava Sud BiH da su razlozi jednaki razlozima koji su iznijeti u ranijem izjašnjenju od 11. 12. 2017. godine”, glasila je obavijest koju je u februaru 2018. Sudu BiH poslao postupajući tužilac Mirza Hukeljić tražeći “produženje mjera zabrane” za Slobodana Pavlovića i druge osobe koje su se dovodile u vezu sa kupovinom Dodikove vile.

No, Dodik nikad nije pozvan na ispitivanje. Istina, njegov telefon je prisluškivan početkom 2017. godine, ali s obzirom na to da prisluškivanje nije dalo željene rezultate, Sud BiH je lidera SNSD-a u novembru 2017. i službeno obavijestio da je protiv njega primjenjivana “posebna istražna radnja - nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija”.

Tužilaštvo BiH je tako intenzivno radilo na predmetu vila da je u martu 2018. godine sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Davorin Jukić donijelo rješenje o ukidanju i mjera zabrane Slobodanu Pavloviću. Ovaj bijeljinski bankar više se nije morao sedmično javljati “u najbližu policijsku stanicu”. Ubrzo mu je vraćen i pasoš, što će ga skupo koštati. U decembru 2021. godine Slobodan Pavlović je poginuo u saobraćajnoj nesreći u SAD-u. Istraga protiv vlasnika Pavlović banke je obustavljena zbog “smrti osumnjičenog”. Ključni svjedok u slučaju Dodikova vila je, tako, sve tajne odnio sa sobom. Bespovratno.

Dva mjeseca prije pogibije Slobodana Pavlovića, Gordana Tadić je pravosnažno razriješena funkcije glavne državne tužiteljice. Tadićeva i danas uživa blagodati “intenzivne istrage” u predmetu vila, o čemu najbolje može govoriti novinar Mato Đaković. Nakon što je Gordana Tadić razriješena funkcije glavne tužiteljice, na njeno je mjesto došao Milanko Kajganić koji će, ubrzo, odlučiti da tužiteljicu Elviru Stanojlović pridruži Mirzi Hukeljiću u slučaju vila. Ubrzo će, krajem marta ove godine, Milorad Dodik prvi put biti pozvan na ispitivanje u svojstvu osumnjičenog u zgradu Tužilaštva BiH. Na prvo ispitivanje Dodik će doći sa istaknutim srednjim prstom. Na drugo ispitivanje će stići sa bocama domaće rakije. I baš kada je javnost očekivala optužnicu u slučaju vila - Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu u predmetu Dobrovoljačka.

NIŠTA JOŠ

Onda je došlo ljeto i Dodikov srednji prst i vila na Dedinju su pali u zaborav. I tako je ostalo sve do kraja avgusta, kada Milanko Kajganić, neposredno pred konkurs za izbor glavnog državnog tužioca, u državnom Parlamentu saopćava da je “intenzivirana istraga” u slučaju vila te da na tom predmetu rade dvoje tužilaca. Onda je opet predmet zaboravljen, sve dok na dnevni red VSTV-a nije došla točka dnevnog reda -  izbor glavnog državnog tužioca. Dva dana uoči sjednice VSTV-a mediji su saznali da je iz Tužilaštva BiH prema Srbiji upućena urgencija za dostavu “originalnih dokumenata” u slučaju vila.

Barem deset takvih urgencija je upućeno srbijanskom pravosuđu.

”Ništa još”, bio je odgovor mojih izvora iz bh. pravosuđa koje sam proteklih sedam godina barem pet puta pitao da li je iz Srbije stigla dokumentacija o Dodikovoj vili.

Svaki put je do sada Vučićeva Srbija odbijala bh. pravosuđu dostaviti dokumentaciju koja bi Dodika mogla odvesti na optuženičku klupu. Ali svaki put je do sada Aleksandar Vučić među prvima čestitao Miloradu Dodiku na izbornoj pobjedi. Sada nije bilo čestitke. Vučić čeka službene rezultate. A mi službene rezultate istrage.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...