DEBLOKIRAN USTAVNI SUD FEDERACIJE BiH: Brojne kritike na račun Marinka Čavare (VIDEO)

Delegati opozicije kritikovali su način predlaganja kandidata. Ipak, predlagač i više nego zadovoljan.

  • Politika

  • 19. Okt. 2022  

  • 0

Višegodišnjoj blokadi imanovanja sudija Ustavnog suda u režiji Marinka Čavare, predsjednika Federacije, došao je kraj.

Zbog blokade Čavara je stavljen na crnu listu čega se, kako kaže jedan od vodećih ljudi HDZ-a, ne stidi, već ponosi. Izbor novih sudija podržala su 33 delegata, šest je bilo suzdržanih i šest protiv. Inače, sjednica Doma naroda FBiH obilovala je prepirkama i kritikama posebno usmjerenim prema spomenutom Čavari.

Tako su redom imenovani Ajša Softić, Mirko Miličević i Branimir Orašanin. Oni su predloženi nakon što su predsjednik i potpredsjednici FBiH postigli konsenzus o imenovanju. Višesatna sjednica dijelom je urodila plodom.

"Što se mene tiče nikakvog političkog pritiska nije bilo i nisam siguran da je bilo političkog pritiska i kad su u pitanju drugi delegati. Mi smatramo evo nakon što smo konačno raspravili jednim dijelom a nismo baš dobili konkretne odgovore od predsjedniak Federacije Čavare zašto je on držao u ladici ovaj predmet 3 godine i zašto je vršena ovakva opstrukcija", kazao je Jasmin Duvnjak šef kluba Bošnjaka u Domu naroda PFBiH.

Delegati opozicije kritikovali su način predlaganja kandidata. Ipak, predlagač i više nego zadovoljan.

Meni je zadovoljstvo da smo ovu proceduru završili za tri suca ustavnog suda i da evo imamo popunjeno i vijeće za vitalni interes i da Ustavni sud može normalno raditi, da ima kvorum za rad – kazao je Marinko Čavara, predsjednik FBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...