OŠTAR NASTUP HRVATSKOG EUROPARLAMENTARCA: „Željko Komšić politička je i moralna sramota za Europu, nadam se da će otići…“

Povjerenik Europske komisije za proširenje Oliver Varhelyi kazao je kako očekuje brzu uspostavu vlasti na državnoj, entitetskim i kantonalnim razinama u BiH kako bi se provele reforme potrebne za davanje kandidatskog statusa BiH.

  • Politika

  • 20. Okt. 2022  

  • 13

Europska komisija predložila je prošle sedmice da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status pod uvjetom da poduzme niz reformi i usvoji nekoliko zakona u području sudstva, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja.

– Davanje kandidatskog statusa je ponuda. Radimo to za narod Bosne i Hercegovine, ali uz to dolaze i visoka očekivanja, kazao je Varhelyi na raspravi u Europskom parlamentu o odnosima EU sa zemljama zapadnog Balkana s obzirom na novi paket za proširenje.

– Na elitama je da to pretvore u realnost. Nakon općih izbora očekujemo da će vlade na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini brzo biti formirane kako bi se fokusirali na EU reforme, dodao je.

Zastupnici HDZ-a u evropskom parlamentu pozdravili su davanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini te su naveli kako očekuju da se u budućnosti reformama izbornog zakona onemogući preglasavanje Hrvata prilikom izbora za člana Predsjedništva BiH.

– Sustavna reforma izbornog zakonodavstva koja će do kraja osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda tek treba uslijediti i o njoj će ovisiti dinamika europskih integracija BiH. Nedopustivo je da Bošnjaci i dalje biraju lažnog hrvatskog predstavnika u Predsjedništvo BiH. Željko Komšić politička je i moralna sramota za Europu, a vjerujem da na kraju ovog mandata zasluženo odlazi u ropotarnicu povijesti“, kazao je u raspravi Tomislav Sokol (HDZ).

Sunčana Glavak (HDZ)smatra da se davanjem uvjetnog statusa kandidata “potiču i političke elite u zemlji na suradnju, ali moraju se poduzeti neophodni iskoraci u smjeru ustavne reforme i izmjene Izbornog zakona”.

– Važnost reformi je iznova potvrđena početkom listopada kada su Hrvati po četvrti puta preglasani u izboru za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Vrijeme je da se okonča ova nepravedna praksa, kazala je.

Karlo Ressler (HDZ)je poručio da se pokušaji podčinjavanja Hrvata u građane drugog reda jednostavno ne mogu isplatiti, te da su duboko i moralno pogrešni.

– Svaki konstitutivni narod treba imati pravo na legitimno zastupanje i jedino uz uvažavanje sva tri konstitutivna naroda s punom ravnopravnošću možemo misliti i tvrditi da BiH ima europsku budućnost, zaključio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...