BESPUĆA INTERNETSKE ZBILJNOSTI: Kako je NAFO uništio ruske farme trolova i botova

Zapad nije mogao ili nije želio učiniti ništa protiv „plodova“ farmi trolova koje je Rusija konstantno „uzgajala“.

  • Svijet

  • 20. Okt. 2022  20. Okt. 2022

  • 1

U toku jednog dana ruski trolovi, ali i zvaničnici ove zemlje dobiju u prosjeku 5000 odgovora na svoje tvrdnje od NAFO članova.

Jedan jedina objava na Twitteru u maju pokrenuo je online pokret koji je postao kriptonit proruskih trolova koji su dugo vladali tamnim uglovima interneta, piše Politički.ba.

Dugi niz godina Rusija vodi ozbiljan informativni rat na globalnom nivou“, rekla je Ivana Stradner, članica NAFO, savjetnica Fondacije za odbranu demokratija i saradnica lista Kyiv Post.

Zapad nije mogao ili nije želio učiniti ništa protiv „plodova“ farmi trolova koje je Rusija konstantno „uzgajala“.

Sve do prije nekoliko mjeseci - od tada ništa više nije isto.

Otprilike četiri mjeseca nakon rata u Ukrajini, slike pasa šiba inu iz crtanog filma pojavile su se po cijelom Twitteru. Počelo je kada je Gruzijska legija, dobrovoljačka vojna jedinica koja se bori protiv ruskih snaga u Ukrajini, pokušavala da prikupi novac za opremu.

Kao odgovor, poljski umjetnik koji objavljuje pod imenom "Kama" počeo je kreirati Shiba Inu avatare za one koji su donirali Legiju. Ubrzo nakon toga, Sjevernoatlantska organizacija momaka (NAFO) je zauzela društvene mreže, a internetski mimovi „Šibasa“ brzo su postali pokret posvećen suprotstavljanju dezinformacijama o ruskoj invaziji Ukrajinu.

Pokret nije ostao samo na leđima „običnih tviteraša“. Ubrzo su se pridružile neke poznate ličnosti. Tu su kongresmen Adam Kinzinger, ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov, kao i premijerka Estonije Kaja Kallas.

NAFO objave zasnovane su na mimovima, satiričnim i humorističnim objavama koje ismijavaju „ozbiljne tvrdnje“ ruskih funkcionera.

U toku jednog dana ruski trolovi, ali i zvaničnici ove zemlje dobiju u prosjeku 5000 odgovora na svoje tvrdnje od NAFO članova. Ipak, ismijavanje neistina koje iznosi ruska strana nije jedini segment djelovanja.

Momci su također kreirali Discord server kako bi ojačali NAFO zajednicu dajući savjete o tome koji sadržaji bi mogli biti ciljani, dijeleći vijesti o ratu u Ukrajini i razotkrivajući ruske dezinformacije. Shodno tome, ruska farma trolova u Sankt Peterburgu više nije dominantan entitet koji ima moć trolovanja u širenju narativa o ratu.

Mjesec dana nakon što je NAFO rođen, ruski ambasador pri Međunarodnoj organizaciji za atomsku energiju Mihail Uljanov bio je uvučen u debatu s članovima NAFO pokreta koja je značajno podigla njihov ugled na internetu.

Glavni fokus djelovanja je odgovor na „whataboutism“, formu rasprave kojoj pribjegavaju ruski internet botovi. Whataboutism označava u pejorativnom smislu postupak u kojem se na kritičko pitanje ili argument ne odgovara niti se raspravlja, već se uzvraća kritičkim protupitanjem koje izražava protuoptužbu.

Pojedini stručnjaci za društvene mreže smatraju da NAFO pokret nema nikakav značaj u procesu kreiranja stavova javnog mnijenja. Mislim da je ispravnije reći da nivo utjecaja ove organizacije tek treba biti pomno analiziran.

Bilo kako bilo NAFO je jedini metod raskrinkavanja dezinformacije u realnom vremenu. Do sada su se zapadni odgovori na dezinformacije koje je sponzorirala država uglavnom fokusirali na proaktivne mjere koje njeguju društveni otpor, kao što su obuka o medijskoj pismenosti i zagovaranje. Ove metode imaju svoj kvalitet, ali zahvataju mali segment opće populacije.

Jordan Maris, šef NAFO delegacije u Evropskom parlamentu, gdje također radi kao istraživač, rekao je da su prethodni pokušaji borbe protiv ruske propagande istinom rijetko bili efikasni.

"Ne pokušavamo da opovrgnemo njihovu propagandu, jer je izuzetno lako izmisliti laži, a vrlo ih je teško opovrgnuti", objasnio je on. "Umjesto toga, mi im se otvoreno rugamo."

Internet postaje glavni front ideološke borbe, a istina postaje žrtva brojnih slojeva reinterpretacije i relativizacije.

U vremenu kada je mogućnost djelovanja na mase premještena iz vladinih institucija na društvo u cjelini provjeravanje iznesenog postaje sve teže. Sada pojedinci bez „prisile“ zvaničnog narativa djeluju kreirajući svoj vlastiti – stvarajući svojevrsno demokratizaciju narativa. To je nominalno pozitivna pojava, ali otvara prostor za mnogostruke zloupotrebe koje je teško detektirati, a posebno spriječiti.

NAFO kao odgovor na gomilu dezinformacija pozitivan je primjer, ali nije krajnje rješenje, posebno jer se radi o nesistemskom pristupu jako ranjivom na infiltraciju.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...