IZ OHR-a ODGOVORILI: Da li će Schmidt nametnuti zakon o državnoj i vojnoj imovini?

OHR ostaje angažiran na postizanju prihvatljivog i održivog rješenja za ova pitanja, stoji u saopćenju.

  • Politika

  • 21. Okt. 2022  

  • 6

Povodom tvrdnje, koju je izrekao politički analitičar, sa adresom u SAD-u Jasmin Mujanović, kako će visoki predstavnik Christian Schmidt iskoristiti bonske ovlasti i nametnuti zakon kojim se državne vojne lokacije daju u vlasništvo RS-a, oglasio se OHR.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti.

- Pitanja državne i vojne imovine i dalje su uslovi definirani u Programu 5+2. Stoga OHR ostaje angažiran na postizanju prihvatljivog i održivog rješenja za ova pitanja.

U pogledu nepokretne vojne imovine koja će ubuduće služiti za potrebe odbrane ("perspektivna vojna imovina"), doneseni su svi pravni akti potrebni za postizanje ovog cilja, a lokacije ove vojne imovine moraju biti direktno uknjižene kao vlasništvo države BiH. Ovo je hitan zadatak za novoizabrane vlasti u BiH.

Što se tiče državne imovine, još uvijek se čeka na provođenje presuda Ustavnog suda. Rješavanje ovog pitanja zahtijeva donošenje zakona na državnom nivou u Parlamentarnoj skupštini BiH. OHR nastavlja pažljivo pratiti razvoj situacije i planira se, u vezi sa ovim pitanjem, angažirati sa predstavnicima svih nivoa vlasti nakon njihovog formiranja, stoji u saopćenju OHR-a.

(Oslobođenje) 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...