PROFESOR DEJAN JOVIĆ: "Izlazak iz EU-a ozbiljno je destabilizirao Veliku Britaniju"

"Liz Truss je obećavala da će biti nova Margareth Thatcher, što je vrlo nepopularno s čitavim nizom birača koji su iz Laburističke partije prešli u Konzervativnu partiju. To je bio jedan od razloga strmoglavog pada njezine popularnosti, rekao je profesor Dejan Jović.

  • Evropa

  • 21. Okt. 2022  21. Okt. 2022

  • 0

Nastavlja se drama u Velikoj Britaniji nakon što je Liz Truss podnijela ostavku nakon samo šest sedmica vladavine. Oni koje je žele zamijeniti nastoje dobiti stotinu glasova konzervativnih zastupnika koliko je potrebno za učestvovanje u utrci za novog premijera. No, ko god to bio morat će se nositi s nizom problema - od političke krize do ekonomskih turbulencija. 

"Liz Truss je obećavala da će biti nova Margareth Thatcher, što je vrlo nepopularno s čitavim nizom birača koji su iz Laburističke partije prešli u Konzervativnu partiju. To je bio jedan od razloga strmoglavog pada njezine popularnosti", rekao je profesor Dejan Jović.

Istaknuo je da će ona ostati zapamćena po dvije stvari - najkraćem mandatu u britanskoj povijesti, a drugo što je bila premijerka u vrijeme smrti Kraljica Elizabete II.

Novi je ministar finansija Jeremy Hunt sada je u velikom problemu. Treba relaksirati ulagače i obnoviti fiskalni ugled Britanije, a sve to dok gospodarstvo ulazi u recesiju, a inflacija divlja. 

"Problem je što su konzervativci prije svega Boris Johnson obećao Britancima da će nakon što izađu iz EU-a sve krenuti na bolje - da će biti osobno bogatiji, imati mnogo više posla, da će se smanjiti migracija, a događa se potpuno suprotno. Britanska javnost očekuje da onaj tko je to obećao, a to je Boris Johnson, ima najveću poziciju da to i ostvari, a da se ostali oko njega, njegovi nasljednici, ne znaju s time nositi. Pokazuje se da je ta vrsta nacionalističkog obećanja dugoročno gledajući vrlo pogubna. Izlazak iz EU-a ozbiljno je destabilizirao Veliku Britaniju, a posebno Konzervativnu partiju, istaknuo je profesor Jović za HRT.

          0 seconds of 4 minutes, 35 secondsVolume 20%      

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...