MARIO BANOŽIĆ, MINISTAR ODBRANE HRVATSKE: Maligne snage činit će sve da se destabilizira politička situacija u regionu...

Govoreći o malignim uticajima na prostoru Balkana, hrvatski ministar kaže da oni itekako postoje.

  • Regija

  • 24. Okt. 2022  

  • 2

Crna Gora treba da teži tome da što prije postane članica Evropske unije, a na tom putu treba što prije da se riješi političara koji ne mogu naći drugu temu za političko djelovanje nego rade na politici sukoba i haosa. To je u razgovoru za Pobjedu poručio hrvatski ministar odbrane Mario Banožić

Mario Banožić rekao je da je ministarski sastanak u Briselu protekao u razgovoru o Balkanu, te da je ta tema izuzetno značajna za Crnu Goru.

– Saradnja sa ministrom odbrane Raškom Konjevićem vrlo je dobra jer prije svega razgovaramo o temama koje su značajne i za Crnu Goru i za Zapadni Balkan, a to je proširenje EU i isto tako ulazak pojedinih zemalja u NATO, tj. podržavanje pojedinih zemalja na putu prema NATO – rekao je Banožić.

Na taj način se, kako kaže Banožić, doprinosi stabilnosti na terenu. Govoreći o malignim uticajima na prostoru Balkana, hrvatski ministar kaže da oni itekako postoje.

– Definitivno da postoje određeni uticaji na tom prostoru, na prostoru Balkana, uticaji koji nisu skloni tome niti da pojedine zemlje članice budu EU, isto tako ni članice NATO i definitvno, uz pomoć raznih aktivnosti na tom području, činiće sve da se destabilizuje politička situacija u regionu – ocijenio je Banožić.

– Mislim da svi normalni ljudi koji žele mir, stabilnost, razvitak cijele regije su na tragu toga da budu što prije zemlje članice i EU i NATO – poručio je on.

A upitan da li zemlje Balkana imaju luksuz da u današnjem bezbjednosnom okruženju budu vojno neutralne, Banožić je jasan: „Naravno da ne“.

– Mislim da nam je svima jasno šta se događa u okruženju, čime je u ovoj geopolitičkoj situaciji bitno narušena cijela stabilnost ne samo pojedinih zemalja nego cijele Evrope. Na taj način mislim da definitivno svi moramo znati gdje pripadamo, a to je ono što sam i rekao EU i NATO – istakao je Banožić.

Smatra da sve što se dešava predstavlja i opasnost za malu zemlju kao što je Crna Gora. Kaže da je Hrvatska najbolji primjer, kako se, kroz ulazak u EU, može postići mnogo u privrednom, kulturnom i ekonomskom smislu.

– Ono što vam mogu dati kao konkretan primjer, nakon što je Hrvatska ušla u EU 2014. godine, i danas može jasno reći šta je napravila u privrednom smislu, prije svega kroz reforme, ali isto tako kroz povlačenje sredstava Evropske unije, koliko ona znači i za mlade ljude za razvoj kulture za njen opstanak privrede i svega ostalog – poruka je Banožića.

Očekuje, kaže, da Crna Gora krene istim putem.

– Očekujem da zemlje poput Crne Gore budu isto tako moderne, da budu jednostavno u jednom prosperitetu i za mlade ljude koji u ovom trenutku žive u Crnoj Gori, ali i za one koji bi vidjeli Crnu Goru kao potencijal za razvoj budućeg života. Na tom putu ja ću svakom političaru u Crnoj Gori dati određenu podršku na način da što prije postanete članica, da što prije počnete koristiti benefite i da se što prije riješite političara koji ne mogu naći drugu temu za političko djelovanje nego rade na politici sukoba i haosa – zaključio je hrvatski ministar odbrane.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...