UČESTVOVAO U OTMICI CIVILA IZ VOZA U ŠTRPCIMA: Sud potvrdio da je Mitrašinović u bjekstvu nakon pet dana šutnje

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je da je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Miodragom Mitrašinovićem, koji je prije pet dana nepravosnažno, zajedno s još šest bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen na 13 godina, odnosno ukupno 91 godinu zatvora za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima, koji su ubijeni na području Višegrada.

  • Društvo

  • 26. Okt. 2022  26. Okt. 2022

  • 0

U odgovoru BIRN-u Bosne i Hercegovine Državni sud navodi da je Tužilaštvo BiH dostavilo prijedlog za određivanje pritvora optuženima u predmetu “Štrpci”, u kom je navedeno da su uhapšeni svi osim Miodraga Mitrašinovića, koji se nalazi u bolnici u Foči, gdje je zbrinut radi operativnog zahvata.

“Navedenu informaciju je potvrdio i branilac optuženog Mitrašinovića advokat Miloš Perić, koji je obavijestio Sud da se njegov branjenik nalazi u bolnici u Foči, gdje mu je tokom dana izvršena operacija, te da nije u pokretnom stanju i nije mu poznato koliko će biti zadržan u bolnici”, navodi se u odgovoru Suda.

Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Miodrag Mitrašinović su dan kasnije, 21. oktobra, osuđeni na po 13 godina  zatvora jer su kao saizvršioci sudjelovali u ubistvima 20 civila izvedenih iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar. Ovom presudom je Luka Dragičević oslobođen optužbe da je kao komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada dao naređenje za odvođenje civila. Dragičeviću su odlukom suda ukinute mjere zabrane, a ostalima određen pritvor na ovom ročištu.

Mitrašinović se nije pojavio na izricanju presude, a dan ranije Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) objavila je da je uhapšeno šest osoba. S obzirom da se Krsmanović i Šekarić zbog izdržavanje kazne iz drugog predmeta nalaze u zatvoru, Odbrane su potvrdile za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je uhapšeno pet osoba, te da je Mitrašinović u bolnici.

SIPA nije odgovorila na upit zašto su naveli da je uhapšeno šest osoba, a Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena žrtva rata” iz Višegrada, na svom je Facebook profilu izrazila sumnju da je Mitrašinović u bjekstvu.

Glasnogovornik Državnog tužilaštva Boris Grubešić kaže da je zatražen pritvor za sve kako ne bi došlo do bjekstva optuženih, a “šta se dalje događalo, znaju samo Univerzitetska bolnica Foča i Sud BiH”.

U odgovoru Sud BiH navodi da je nakon presude izdao naredbu Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH (ZIKS) da obezbijedi provođenje mjere pritvora prema optuženom Miodragu Mitrašinoviću u Univerzitetskoj bolnici Foča, gdje se, prema informacijama kojima su tada raspolagali, on nalazio, te da ga sprovedu u pritvor.

“Nakon toga, Uprava ZIKS-a Vojkovići je obavijestila Sud da se optuženi Mitrašinović ne nalazi u Univerzitetskoj bolnici u Foči, s obzirom da je, kako im je to potvrdilo Odjeljenje hirugije, isti taj dan otpušten sa daljeg liječenja. Odmah po primitku ove informacije, Sud je izdao naredbu Sudskoj policiji Suda BiH, da optuženog Mitrašinovića odmah liše slobode na adresi prebivališta u Bosni i Hercegovini i sprovedu u odgovarajući KPZ”, navode u Sudu, kao i da je izdata naredba Graničnoj policiji BiH da, ukoliko pokuša preći granicu, Mitrašinovića zadrže do dolaska Sudske policije.

Sud BiH je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice, te zatražio od bolnice u Foči dokumentaciju i precizne podatke do kada je Mitrašinović bio kod njih, ali, kako navode, do ovog momenta odgovor nije stigao. Univerzitetska bolnica nije odgovorila ni na novinarski upit BIRN-a BiH.

  •  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...