ZORAN MILANOVIĆ O GENOCIDU U SREBRENICI, DODIKU, TRIVIĆKI: "Bošnjaci, pozivajući se na presudu samo jednog suda, genocidom "ubijaju Boga u Srbima", kao Srbi što rade Hrvatima sa Jasenovcem!"

Milanović se najprije pravio da nije upoznat s tom Dodikovom izjavom, pa se potom pokušao našaliti da nije bilo riječ o ručku, nego o večeri. Kazao je i da treba razdvojiti ono što on govori privatno i neformalno za nekim stolom, od onoga što izgovara javno i službeno.

  • Vijesti

  • 28. Okt. 2022  28. Okt. 2022

  • 21

Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, danas su novinari pitali da prokomentira nedavnu tvrdnju Milorada Dodika, da je on tokom ručka na nedavnom sastanku regionalnih lidera  u Sloveniji negirao genocid u Srebrenici, kazavši da je riječ o „propagandi“.

Milanović se najprije pravio da nije upoznat s tom Dodikovom izjavom, pa se potom pokušao našaliti da nije bilo riječ o ručku, nego o večeri. Kazao je i da treba razdvojiti ono što on govori privatno i neformalno za nekim stolom, od onoga što izgovara javno i službeno.

„Sa tom, pričom o genocidu treba biti vrlo delikatan, jer je to samo odluka jednog suda. Ništa više od toga. Postoje puno veći zločini u povijesti i inzistiranje na tome da je sve genocid radimo, recimo, nepravdu holokaustu nad Židovima.

Ono na što sam javno upozoravao je da se bude oprezan sa tim etiketiranjem, kao što nama dio Srba dijeli etikete za Jasenovac već 70 godina i lažu sve u šesnaest. Tu sam i Dodika zamolio da spusti loptu kad govori o 700 tisuća ubijenih u Jasenovcu. Tako danas Muslimani-Bošnjaci istim pričama pokušavaju ubiti Boga u Srbima. A to nije dobro. To sam rekao, jer je to korak do toga da Srbe nazivate genocidnim narodom. To što je jedna grupa sudaca u jednom trenutku pod određenim okolnostima ocijenila da je neki događaj iz srpnja 1995. godine bio genocid, ja uzimam k znanju. Ali to nije Kur'an da se moramo klanjati, Ili Sveto pismo. I na kraju krajeva, kakve veze ima Dodik, a posebno ja oko Srebrenice?

Milanović je potom podsjetio da je Milorad Dodik prije nekoliko godina spriječio Željka Komšića i Šefika Džaferovića (kojeg je nazvao „mudžahedinskom hostesom“) da tuže Hrvatsku zbog izgradnje Pelješkog mosta, pozivajući se srpski vitalni nacionalni interes. Zamjerio je Vladi Andreja Plenkovića što nije Dodika pozvala na otvaranje Pelješkog mosta. Za Dodika je rekao da je „srpski patriot“ koji je samostalan i neovisan „čak i od Beograda“.

„Takvog Srbina ja želim za susjeda u Bosanskoj Krajini, jer nemamo boljeg. Jelena Trivić? Pa, nema toga ko joj nije davao novac. Ona je deset puta gora od Dodika“.

Na novinarsko pitanje da prokomentira još jednu Dodikovu najavu izlaska Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine, Zoran Milanović je rekao da on „nema novca za tako nešto. Ono što se može reći je da Milorad Dodik ne da nije na daljinskom upravljaču Aleksandra Vučića, nego je neovisan. Sa takvim ljudima nije lako, ali se može. Ovo drugo je sve kupljeno“.

("SB")

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...