PUTIN SMIJENIO JOŠ JEDNOG GENERALA: Ramzan Kadirov ga je žestoko kritikovao više puta

Tokom ljeta predsjednik Vladimir Putin dodijelio je Lapinu titulu Heroja Rusije

  • Svijet

  • 29. Okt. 2022  

  • 1

General-pukovnik Aleksandar Lapin smijenjen je sa dužnosti komandanta grupe armija Centar, prema izvorima Moscow Times i medijske grupe RBK.

Čečenska državna radiodifuzna kompanija Grozni također je izvijestila o Lapinovoj ostavci ne navodeći izvore. "Patriotski" Telegram kanal Siva zona pisao je o "izvještajima" da je Lapin smijenjen sa funkcije.

Nema zvanične potvrde ove informacije.

Aleksandar Lapin postao je komandant ruskog Centralnog vojnog okruga 2017. Grupa armija "Centar", koju je vodio u Ukrajini, zauzela je oblast Luganska.

Tokom ljeta predsjednik Vladimir Putin dodijelio je Lapinu titulu Heroja Rusije. Prema riječima čečenskog čelnika Ramzana Kadirova, titula je povezana sa zauzimanjem Lisičanska, iako je Kadirov rekao da "u stvari tako nije bio ni blizu."

Kadirov je kritizirao Lapina dva puta u posljednjih mjesec dana. Početkom oktobra generala je nazvao "netalentiranim" zbog ruskog povlačenja iz grada Lajman u sjevernoj oblasti Donjecka. Kadirov je krajem mjeseca okrivio Lapina što je dozvolio ukrajinskim snagama da probiju jedan dio fronta.

General Aleksandar Lapin poznat je i po tome što je lično prijetio pištoljem regrutima koji su se povukli sa položaja iz Ukrajine.

Tada je prislonio pištolj na čelo poručniku jedne ruske jedinice naređujući mu da se vrati na front.

Jedinica je par dana kasnije povučena na rusku granicu s Ukrajinom, u blizini Bolgoroda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...