PREDSJEDAVAJUĆI GV GRADA MOSTARA SALEM MARIĆ: "Ne mogu shvatiti da nekim vijećnicima smeta da u institucijama budu istaknute samo zastave BiH"

"Mislim da se mogao uvesti red u sve institucije Grada Mostara i da nema nikakvih obilježja osim državnih. Ja nisam video niti jedan razlog da to može nekome smetati. Najveće uporište HDZ-a i ostalih je bilo da se mogu isticati i obilježja svih konstitutivnih naroda", kazao je.

  • Vijesti

  • 01. Nov. 2022  

  • 2

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić (SDA) kazao je da ne može shvatiti zašto su neki mostarski vijećnici bili protiv da u javnim institucijama budu istaknute samo zastave BiH.

"Bilo je potrebno 18 vijećnika. Odluke se donose natpolovičnom većinom, dakle od 35 vijećnika potrebno je 18. U drugim slučajevima, propisanim statutom, potrebna je dvotrećinska većina. Ali ovdje nije, odluka bi prošla s 18 ruku", kazao je Marić.

Na pitanje kako komentariše podatak su neki mostarski vijećnici (HDZ, HRS, Boška Ćavar (Naša stranka) i Velibor Milivojević (SNSD) bili protiv odluke da u institucijama u Mostaru budu istaknuti samo simboli BiH i Grada Mostara, Marić kaže:

"Mislim da se mogao uvesti red u sve institucije Grada Mostara i da nema nikakvih obilježja osim državnih. Ja nisam video niti jedan razlog da to može nekome smetati. Najveće uporište HDZ-a i ostalih je bilo da se mogu isticati i obilježja svih konstitutivnih naroda", kazao je.

"Za" su bili SDA, SDP, Prva mostarska partija i Irma Baralija (NS). Protiv i suzdržani su bili HDZ, HRS, Velibor Milivojević (SNSD) i Boška Ćavar (NS).

Ovakva odluka ne može na sjednicu u narednih šest mjeseci.

“Pokušat ćemo ovo što se može dogovoriti, a to je projiciranje simbola zastava i ostalo na objektima. To je gradonačelnik sebi dao za pravo, i prekršio je, jer o imovini grada odlučuje Gradsko vijeće. Mislim da trebamo promijeniti tu odluku, gradonačelnik je to shvatio i to ćemo regulisati", zaključio je.

U konačnici, odluka o isticanju obilježja na objektima Grada Mostara i unutar njih, isticanju-projiciranju slika i simbola na javnim gradskim objektima koju je predložila Koalicija za Mostar dobila je 17 glasova što je bilo nedovoljno za usvajanje odluke. Bio je potreban još jedan glas, dakle ukupno 18, da odluka prođe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...