MILAN SITARSKI, ČOVIĆEVA BEOGRADSKA UDANICA: „CIK BiH bi trebalo i sada donijeti posebnu odredbu o dodjeli mandata u federalnom Domu naroda…“

"Ulazak u Evropsku uniju možda je i jedino značajno pitanje oko kojega postoji konsenzus u BiH pa nam ostaje za vidjeti mogu li se po tom pitanju napraviti neki konkretni iskoraci, kazao je Sitarski.

  • Politika

  • 02. Nov. 2022  

  • 3

Dok se očekuje proglašenje službenih rezultata izbora i odluka o načinu dodjele mandata u federalnom Domu naroda od strane CIK-a BiH, stranke već neko vrijeme vode neformalne razgovore o formiranju vlasti.

Kakve bi CIK BiH mogao donijeti upute o formiranju Doma naroda Federacije nakon Schmidtovih izmjena Izbornog zakona za Čovićevu stranačku RTV HB prognozirao je beogradski analitičar Milan Sitarski.

„Slično naputku iz 2018, CIK bi trebalo i sada donijeti posebnu odredbu o dodjeli mandata u federalnom Domu naroda sukladno nametnutim Schmidtovim izmjenama Izbornog zakona“, tvrdi Sitarski.

Sličan princip bi mogao biti i s popunjavanjem Kluba Srba, koji se do sada teško popunjavao i sa 17 izaslanika, a jednako tako s Klubom Ostalih. Gdje bi u Dom naroda Federacije bili delegirani ljudi koji se tako izjašnjavaju, a bili su na listama stranaka za kantonalne skupštine, ali nisu prošli u njih, kazao je Sitarski, te dodao kako smatra da bi politički odnosi između stranaka, prije svega u Federaciji, sada trebali biti koliko toliko relaksiraniji nakon Schmidtove odluke.

-Posljednja posjeta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen je neki pozitivni indikator raspoloženja unutar EU da se i Bosni i Hercegovini unatoč svemu da prilika. Međutim, nisam siguran da će se to dogoditi baš do kraja godine.

Ulazak u Evropsku uniju možda je i jedino značajno pitanje oko kojega postoji konsenzus u BiH pa nam ostaje za vidjeti mogu li se po tom pitanju napraviti neki konkretni iskoraci, kazao je Sitarski.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...