PORUKA PAPE FRANJE IZ BAHREINA: "Neka oružje utihne, iskreno se posvetimo miru"

Vrhovni poglavar Katoličke crkve i predsjednik Vatikana papa Franjo, koji boravi u posjeti Bahreinu, izjavio je kako "treba odbaciti logiku oružja" i pozvao da "oružje utihne".

  • Svijet

  • 03. Nov. 2022  03. Nov. 2022

  • 0

Vrhovni poglavar Katoličke crkve i predsjednik Vatikana papa Franjo, koji boravi u posjeti Bahreinu, izjavio je kako "treba odbaciti logiku oružja" i pozvao da "oružje utihne".

Papa Franjo je dao izjavu nakon susreta s kraljem Hamedom bin Isa Al Khalifom u palači Sahir u glavnom gradu Manami, objavila je bahreinska državna televizija pozivajući se na Radio Vatikan.

"Došao sam ovdje (Bahrein) probuditi nadu za mir i učestvovati u Forumu dijaloga Istoka i Zapada, organiziranom kako bi ljudi živjeli u miru", rekao je papa Franjo, koji je bio u prvoj službenoj posjeti Bahreinu.

Navodeći da su ekološki problemi "hitni i tužni", papa Franjo je rekao kako se moraju poduzeti praktične i dugoročne mjere prije nego bude prekasno i bez prijetnje budućim generacijama.

Naglasio da jemenski narod "pati od zaboravljenog rata" zbog sukoba koji traju već sedam godina između vladinih snaga i milicija Huti u Jemenu.

Ističući da "logiku oružja treba odbaciti", papa Franjo je rekao: "Neka oružje šuti i iskreno se posvetimo miru svuda."

Kralj Hamad bin Isa Al Khalifa je, s druge strane, istakao da je ukrajinsko-ruski rat, koji traje od februara, negativno utjecao na svijet u ekonomskom, političkom i sigurnosnom smislu i pozvao da se rat zaustavi, prenosi Anadolija.

Papa Franjo će u Bahreinu boraviti do 6. novembra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...